Post | oktober 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Natuur in de buurt

Direct achter het botenhuis van de Berkelzomp in Lochem ligt een pareltje in wording; natuurstapsteen Stijgoord. Het terrein wordt beheerd door de Stichting Marke Lochem. Johan Busger op Vollenbroek (69) maakt deel uit van het bestuur van de stichting. Samen met een aantal andere inwoners van Lochem heeft hij zich altijd ingezet om dit terrein te behouden als bufferzone tussen woon- en werkomgeving. Nu dat gelukt is, zet hij zijn tijd en energie volop in om het terrein aantrekkelijker te maken.


Afgelopen jaar is veel werk verzet door de stichting en een groep vrijwilligers. Johan vertelt dat het beheer nog in de pioniersjaren zit. “De droge zomers hielpen niet. De pinken die hier grazen konden niet genoeg gras vinden en braken een aantal malen uit. Aan de distels en het Jacobskruiskruid hebben we ook nog een flinke klus. Die moet je tijdig maaien en uitsteken omdat het kruid zich snel uitzaait. De bladeren zijn giftig voor runderen en mogen niet in het hooi zitten”.


Terwijl Johan vertelt, rijdt een gele tractor rond met een beluchter erachter. René Lubberdink uit Barchem zet die middag tijd en materiaal in om te helpen de groeiomstandigheden te verbeteren. “Het gaat erom dat het fundament goed is. We proberen de biodiversiteit te vergroten, het terrein aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers en medewerkers van bedrijven op Stijgoord”.


Duidelijk is dat Johan gedreven is in wat hij doet en weet waarover hij het heeft. Ooit begonnen als hovenier kwam hij in het gemeentelijk groenbeheer terecht. Hij ontwikkelde zich door naar landschapsinrichting. “Wat nieuw is voor mij, is dat we over willen gaan naar langdurig beheer door buurtbewoners. We bekijken nu hoe we het beheer meer kunnen delen met de ongeveer twintig vrijwilligers die al betrokken zijn. Dan kunnen we als bestuur betrokken blijven maar een stap terug doen en ‘inspringen’ als de ontwikkeling van een nieuw terrein zich voordoet.”


Dat laatste is de passie van Johan. Hij ontwikkelt graag iets voor de natuur en vindt het mooi om dat goed te borgen. Dat hij dat ‘in het groen’ doet, komt door de plek waar zijn roots liggen. Johan groeide op in het beekdal van de Regge. Hij weet nog dat hij als jongetje door het hooiland liep en de margrieten voor zijn neus zag staan. “Dat plaatje is bij mij blijven hangen. Wij struinden daar buiten veel rond maar overal er is onvoorstelbaar veel verdwenen aan natuurkwaliteit . Voor mij is het een uitdaging om de verschraling van landschap en natuur tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten. Landschapsherstel, dat geeft mij energie.”


Johan is er trots op dat Stijgoord als natuurgebied is geborgd voor de toekomst. “De functie als groengebied ligt vast, we hebben “aan de voorkant” kunnen meedenken over de ontwikkeling en zijn nu betrokken bij het beheer. Nu is het boeiend om de bewoners te betrekken bij hun leefomgeving en het burgerinitiatief te versterken.”


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
‘Elk kind moet mee kunnen doen’

‘Elk kind moet mee kunnen doen’

| Verhalen van vrijwilligers
‘Elk kind moet mee kunnen doen’

Rob Pastoor komt van oorsprong uit de buurt van Arnhem, maar heeft het ...
Lees meer
Maak kennis met het redactieteam van LochemDOET!

Maak kennis met het redactieteam van LochemDOET!

| Verhalen van vrijwilligers
Foto: van links naar rechts: Hedrik Beelen, Mariëlle Frielinck, Ria Elstgeest en Hélène van den Berg ...
Lees meer
Henk Koerselman: in dit festijn zit heel veel muziek!

Henk Koerselman: in dit festijn zit heel veel muziek!

| Verhalen van vrijwilligers
Henk Koerselman van Gezinshuis Erve de Bongerd in Laren heeft een plan. “In het voorjaar van 2023 wordt een ...
Lees meer