Post | februari 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

De gist in het brood

Door Ria Elstgeest

Wat hebben ‘t Overschotje”,  “de derde helft” en  “de gist in het brood” met elkaar te maken? ’t Overschotje is een Lochemse sportvereniging, die al meer dan 100 jaar bestaat en in de omgeving bekend is door de verschillende sportmogelijkheden en door de jaarlijkse oliebollenacties. De term “de derde helft” wordt dikwijls gebruikt voor mensen die boven de 55 zijn. En de gist in het brood dan? Dat staat voor Jan Lenselink. 


BOWLS

In ’t Overschotje zijn nieuwe initiatieven geboren. Jan Lenselink vertelt hoe de club veel te bieden heeft. De vereniging richt zich met name op de senioren. Er wordt veel geschreven over die leeftijdsgroep, waar te weinig bewogen wordt en veel eenzaamheid wordt ervaren. Jan, als de gist in het brood, maakt zich sterk als de verbindende factor: èn bewegen èn minder eenzaamheid door de gezellige sfeer. Maar ook samenwerking met andere verenigingen, bijvoorbeeld de fietsclub, is zijn doel. Jan: ”Samen met mijn vrouw ben  ik enthousiast voor BOWLS, een Engelse sport dat wat weg heeft van JEU DE BOULES:  beide sporten hebben het simpele principe om grote ballen zo dicht mogelijk bij een klein balletje neer te leggen. Degene die dat het beste doet, is de winnaar. Het is afwisselend: je loopt kleine stukjes, maar je moet ook nadenken. Laat ik de bal links om of rechts om rollen? Waar kan ik de tegenstander wegtikken en mijn bal zo dicht mogelijk bij het doel, de jack, rollen? Doordat het zwaartepunt van de ronde bal niet in het midden ligt, maakt deze een curve”. 


VERBINDEN

Na zijn opleiding heeft Jan in het buitenland gewerkt en daarna in de ouderenzorg, waarvan een aantal jaren als directeur van verzorgingshuizen. Zijn deur stond altijd open en ook nu bemiddelt en regelt hij graag. De ervaringen die hij toen in contacten met bewoners en instanties heeft opgedaan, komen nu goed van pas. 

Niet alleen bowls, maar ook andere sportclubs kunnen volgens Jan veel betekenen voor de ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds en Welzijn Lochem steunen het project “De Derde Helft”.

Jan kan plukken uit al die jaren levenservaring: “Het is belangrijk dat we elkaar helpen en ondersteunen. Het blijft lastig om over je eigen schaduw heen te stappen, om de angst voor verandering te overbruggen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn wanneer er beweegmakelaars zijn om inwoners te helpen de beweegwensen te onderzoeken en hen te verwijzen naar de juiste sport. Zo kunnen we met elkaar de gist van een goed en lekker brood worden”.


PLEZIER EN GEZELLIGHEID

’t Overschotje heeft een eigen clubgebouw op de Elze, waar veel gaat veranderen, maar de gezelligheid blijft. Daar kan in de zomer buiten bowls en jeu de boules gespeeld worden. Bowls wordt in de winter in sporthal De Branink in Laren gespeeld. Jeu de boules wordt het hele jaar door buiten gespeeld. Vanaf eind maart komt daar “De Derde Helft” bij. In de komende weken komt over dat project meer informatie beschikbaar. Jan: “Het samen sporten, daarna wat drinken, er met elkaar zijn, daarvoor maak ik deelnemers enthousiast. Bowls en jeu de boules zijn serieuze sporten, waar ook ouderen veel plezier aan kunnen beleven. Kom een keer kijken en doe mee! Op onze website vind je de nodige informatie”. www.overschotje.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
POWER vrijwilligers Rita Beuving en Henny Jansen

Herinrichten van je leven….

| Verhalen van vrijwilligers
Herinrichten van je leven….

In het najaar gaat het project ‘POWER Veerkracht op leeftijd’ van Welzijn ...
Lees meer
Ambassadeurs voor Lochem

Ambassadeurs voor Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
Ambassadeurs voor Lochem

Het is zomervakantie in heel Nederland en voor het mooie weer hoef je ...
Lees meer
'Die glimlach, daar doe ik het voor’

'Die glimlach, daar doe ik het voor’

| Verhalen van vrijwilligers
'Die glimlach, daar doe ik het voor’

De Graaf Obstacle Run is een sportief festijn in Lochem voor jong ...
Lees meer