Post | februari 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 3 min lezen

De waardering en blije reacties geven veel voldoening!

Door Mariëlle Frielinck

De Vrijwillige Dienstverlening is een bijzonder onderdeel van Welzijn Lochem. Dagelijks zitten vrijwilligers van 9 tot 12 uur aan de telefoon om hulpvragen van inwoners van de gemeente Lochem te beantwoorden. Bijvoorbeeld vervoer naar een ziekenhuisafspraak of hulp bij een klusje. Tineke Wigbers en Wilma Deen zitten regelmatig klaar om mensen te helpen. Ze leggen uit hoe het in zijn werk gaat.

 

“Op doordeweekse dagen is de Vrijwillige Dienstverlening telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur. We zitten aan de balie in de bibliotheek en beantwoorden alle telefoontjes die binnenkomen. Dit zijn meestal verzoeken van ouderen die geen vervoer hebben naar bijvoorbeeld de dokter, het ziekenhuis, de supermarkt of bijvoorbeeld de kapper. Ook kunnen mensen contact opnemen voor kleine klusjes in huis en tuin die ze zelf niet meer kunnen doen.”


De telefonist neemt contact op met één van de chauffeurs of klusvrijwilligers en deze maakt dan een afspraak. Er komen ook regelmatig aanvragen binnen via de mail door bijvoorbeeld de gemeente of via welzijnswerkers en ook deze worden door de medewerkers van de telefoondienst verwerkt. Een geweldig initiatief dat uitkomst biedt voor mensen die geen netwerk hebben om op terug te vallen. Voor de ritten en hulp bij een klusje wordt een kleine vergoeding gevraagd. 


“Dit past perfect in mijn straatje”

Tineke legt uit hoe zij met dit vrijwilligerswerk is begonnen: “Ik ben nu tweeënhalf jaar met pensioen, maar heb als telefoniste/receptioniste bij Edding Legamaster in Lochem gewerkt. Toen ik met pensioen ging dacht in eerste instantie: heerlijk, ik hoef helemaal niks meer, maar na een aantal maanden wilde ik toch weer iets oppakken. Toen ben ik eens gaan googelen en bij LochemDOET zag ik de oproep voor telefoonwacht bij de Vrijwillige Dienstverlening. Gezien mijn achtergrond paste dat natuurlijk perfect in mijn straatje.”   


“Het geeft structuur aan mijn leven”

Ook Wilma begon als telefoonwacht na haar pensionering. “Ik heb gewerkt als event- en marketingmanager bij Norit en ben nu zo’n vijf jaar met pensioen. We zijn toen ook verhuisd naar Lochem vanuit Bussum en ik ben eigenlijk direct op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Dat heb ik altijd al gedaan, zo ben ik ook opgevoed. Ik vind het belangrijk om iets aan je leefomgeving bij te dragen. En natuurlijk is het een leuke manier om mensen te leren kennen. En wat ik ook fijn vind, is dat het vrijwilligerswerk structuur geeft aan je leven, als je met pensioen bent. Naast de telefoonwacht houd ik ook de sociale media en website bij voor Het Stadshuus en kook ik één keer per maand voor het project Breek de Week.” 


Wat is er zo leuk aan?

Tineke: “Ik vind het nog steeds heel leuk om mensen te woord te staan en dingen voor ze te regelen. Je krijgt meestal ook hele leuke reacties, maakt even een praatje met mensen en die zijn heel dankbaar en blij dat je bijvoorbeeld een rit regelt. Het geeft heel veel voldoening.”


Wilma: “Ik houd ook van organiseren en mensen een plezier doen en het is anderhalf uur in de twee weken, dus goed te doen. En als ik oud ben en misschien hulp nodig heb, hoop ik ook dat er mensen zijn die mij dan helpen, want mijn kinderen wonen niet in de buurt. Daarnaast zijn we met een hele leuke club telefoonwachten, chauffeurs en klusvrijwilligers en samen maak je het. Ik vorm met Tineke een duo en we hebben echt een klik, misschien omdat we allebei uit het bedrijfsleven komen. Eén keer in de twee weken werken we samen op de dinsdag. Tineke begint om 9.00 uur en ik los haar af om 10.30 uur.”


Meer weten over de Vrijwillige Dienstverlening? Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 12.00 uur via telefoonnummer: 0573-254444 of via [email protected]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

TWEE NIEUWE DAMES OP HET WARME ‘LOCHEM DOET’ NEST

| Verhalen van vrijwilligers
Gerdie Kreunen en Joy Broekema zijn de twee enthousiaste nieuwe krachten bij LochemDoet. Gerdie is in oktober ...
Lees meer

In gesprek met Harmen Mulder, een gemotiveerde jonge vrijwilliger

| Verhalen van vrijwilligers
Er draait loeiharde muziek als ik Harmen Mulder kom ophalen voor zijn interview. Hij zit achterin de school ...
Lees meer