Post | december 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

‘Elk kind moet mee kunnen doen’

Door Mariëlle Frielinck
‘Elk kind moet mee kunnen doen’

‘Elk kind moet mee kunnen doen’

 

Rob Pastoor komt van oorsprong uit de buurt van Arnhem, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Zutphen gewoond. Als docent Engels en afdelingshoofd heeft hij gewerkt in Apeldoorn. Na zijn pensionering zijn Rob en zijn vrouw neergestreken in het buitengebied van Ruurlo. Daar hebben ze een oude boerderij helemaal opgeknapt. Toen dat goed en wel klaar was heeft Rob zich weer op het vrijwilligerswerk gestort.

 

Rob: “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan voor Vluchtelingenwerk in Zutphen en Bronkhorst, maar dat werd wat minder en toen zag ik advertentie staan waarin ze vrijwilligers vroegen voor de Stichting Leergeld Lochem en dat leek me wel wat. Dat is nu 4 jaar geleden en ik nog steeds kom ik met veel plezier op dinsdag en donderdag naar Lochem. Een belangrijke reden voor mij om dit vrijwilligerswerk te doen is het gevoel dat je ergens iets nuttigs aan bijdraagt. Zelf heb ik het goed, maar dat heeft niet iedereen. Ik vind het fijn om daarin iets te kunnen betekenen voor anderen.”

 

Stichting Leergeld Lochem

“We zijn bij Stichting Leergeld Lochem met 17 mensen. We hebben een bestuur van 3 personen, 3 mensen op kantoor en 11 intermediairs die de aanvraag doen voor mensen en bij de mensen thuis langsgaan. Ik ben coördinator samen met nog iemand en wij staan een beetje tussen het bestuur en de andere vrijwilligers in. Wij zorgen voor de praktische uitvoering en doen dit op het kantoor van de stichting in het Stadshuus.”

 

Voor wie?

Stichting Leergeld werkt alleen voor jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Het doel is om alle kinderen mee te laten doen ongeacht de financiële situatie van de ouders. De stichting zorgt bijvoorbeeld dat kinderen lid kunnen worden van een sportvereniging, een zwemdiploma kunnen halen, maar ook een computer, een tweedehands fiets of sportkleding krijgen als ze die nodig hebben. Ook allerlei extra kosten voor onderwijs kunnen betaald worden door Stichting Leergeld Lochem.

 

Wie betaalt dat allemaal?

De Stichting is ooit in Lochem opgestart door een aantal mensen, die begaan waren met kinderen in financieel moeilijke situaties. Toen werd alles betaald uit fondsenwerving en donaties. Zo’n vijf jaar geleden heeft de toenmalige staatssecretaris Sociale Zaken Jette Klijnsma in het kader van armoedebestrijding besloten dat elke gemeente van de overheid geld krijgt om alle kinderen deel te laten nemen aan sport, cultuur en onderwijs. En sindsdien wordt Leergeld Lochem voornamelijk gefinancierd door de gemeente. “Toch blijven giften en sponsoring ook belangrijk voor de extra dingen die de stichting doet”, aldus Rob. “Zo hebben we bijvoorbeeld van dat extra geld een zomerschool in Gorssel georganiseerd, samen met Stichting Welzijn Lochem. Een ander voorbeeld: in de Kinderboekenweek hebben we elk kind dat bij ons bekend is een boek gegeven.”

 

Hoe werkt het?

Wil je een aanvraag doen bij Stichting Leergeld Lochem dan kan dit telefonisch of via de mail. Een intermediair maakt dan een afspraak en komt bij je langs voor een gesprek en een inkomenscheck. Rob: “We zijn op dit moment bezig om een nieuwe website te maken die nog toegankelijker is voor iedereen. Via een eenvoudig systeem kun je dan met een druk op de knop zien wat er mogelijk is en wat je moet doen.” Voor meer informatie: www.leergeld.nl/lochem

 

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT

PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT

| Verhalen van vrijwilligers
PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT
Regeringen wereldwijd lappen mensenrechten aan hun laars, zetten mensen die een ...
Lees meer
Jan van der Wielen, vrijwilliger bij museum Staal

In gesprek met Jan van der Wielen, vrijwilliger bij museum Staal

| Verhalen van vrijwilligers
Het prachtige museum STAAL in Almen bestaat al 4 jaar, en Jan van der Wielen is sinds het begin trotse ...
Lees meer