Post | februari 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 3 min lezen

´POWER Veerkracht op leeftijd´

Door Mariëlle Frielinck
´POWER Veerkracht op leeftijd´

‘Wat wil ik verder in mijn leven doen?’

 

Binnenkort gaat het project ´POWER Veerkracht op leeftijd´ van Stichting Welzijn Lochem (SWL) weer van start. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten/workshops en is bedoeld voor mensen (50+) die naar zichzelf willen kijken en nadenken over vragen als: ‘wie ben ik?’, ‘waar sta ik?’ en ‘waar wil ik naar toe?’. Aan de hand van een vijftal thema’s worden deze vragen door middel van allerlei werkvormen uitgediept. De cursus van dit voorjaar wordt begeleid door Hélène van den Berg en Cor Vermaat.

 

Cor Vermaat

Cor (70) is tot 3 jaar geleden werkzaam geweest in de psychiatrie, waar hij werkte met groepen mensen van allerlei leeftijden. Sinds zijn pensioen, nu 3 jaar geleden, heeft hij zich gestort op het vrijwilligerswerk. Aanvankelijk wilde hij heel wat anders gaan doen, maar hij rolde toch weer in de begeleiding van groepen. Naast de POWER workshops bij SWL is hij actief bij Nolano; een ontmoetingsvereniging voor 60+ers in Zutphen.

 

De cursus ‘POWER Veerkracht op leeftijd’ spreekt Cor enorm aan, vanwege zijn eigen ervaringen toen hij met pensioen ging. `Ik voelde dat ik op een kruising in mijn leven was beland en ben 3 maanden naar Noorwegen gegaan. Daar heb ik stilgestaan bij mijn leven en vragen als: ´wat en wie zijn belangrijk voor mij en hoe wil ik verder?’. ‘Welke keuzes heb ik gemaakt en waarom en welke keuzes heb ik nu?’. Ik denk dat het voor iedereen goed is om af en toe eens stil te staan en jezelf deze belangrijke vragen te stellen. En het geeft mij veel voldoening om mensen hierin te begeleiden.’

 

‘Het groepsproces is ook heel belangrijk bij de POWER workshops: elkaar op ideeën brengen, stimuleren en motiveren. Dat is de kracht van het samenwerken en dat vind ik mooi om te doen. En vaak houden mensen er leuke contacten aan over. Ik heb er zelf ook twee leuke vrienden aan over gehouden, waarmee ik regelmatig afspreek.’

 

Hélène van den Berg

Hélène (75) is inmiddels 10 jaar met pensioen na een lange carrière in de psychologie.

‘Toen 10 jaar geleden het einde van mijn werkende leven in zicht kwam ben ik heel bewust bezig gegaan met de vraag: ‘wat wil ik dan gaan doen?’. Ik ben naar de Schrijversvakschool in Amsterdam gegaan. En verder wilde ik nog promoveren op het onderwerp: ‘onthechting in de ouderdom’. Ik ben daar mee gestart, maar werd er zo door opgeslokt dat ik er mee gestopt ben. Er waren nog zoveel andere dingen waar ik mee bezig wilde, zoals tuinieren, kunst, keramiek en schrijven. Het maken van keuzes heb ik dus door en door ervaren.’

 

‘En toen SWL destijds vrijwilligers vroeg om de POWER workshops te begeleiden, was dat gezien mijn werk- en levenservaring op mijn lijf geschreven. Opvallend is dat redelijk veel mensen van onze generatie zich niet bewust zijn van de keuzes die ze hebben, terwijl er nog steeds van alles mogelijk is! Hierbij zijn duidelijk onderlinge verschillen te constateren wat betreft leeftijd en achtergrond, dat maakt de uitwisseling ook zo boeiend. Ik word heel blij als mensen zich in de workshops gezien voelen, kunnen uitten wat ze bezighoudt en misschien tot hele nieuwe inzichten over zichzelf komen.’

 

‘En wat natuurlijk ook leuk is, is dat wij een soort basis aanreiken, maar dat de mensen vervolgens met elkaar verder gaan. Vaak vinden mensen elkaar in gemeenschappelijke interesses. Zo zijn er bijvoorbeeld deelnemers geweest die na de POWER workshops samen een kook- of leesclubje hebben opgericht of mensen die met elkaar naar muziekvoorstellingen gaan. Ik hoop dat veel mensen zich aanmelden en dat we in maart met een leuke groep kunnen starten.’


Fotocredits: Mariëlle Frielinck 

Deel blogpost