Post | maart 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

IK ZOEK EEN BABBELTJE OP: BIJEN, WANDELEN EN KIPPEN

Door Ria Elstgeest
IK ZOEK EEN BABBELTJE OP: BIJEN, WANDELEN EN KIPPEN

IK ZOEK EEN BABBELTJE OP: BIJEN, WANDELEN EN KIPPEN

Op een droog, oud, verweerd bankje gezeten, vertelt Esther Wissink hoe deze drie onderwerpen haar bezig houden. Alles samen met haar man Henry, levert zij haar bijdrage aan een Lochem: door bloemen en struiken in de tuin te zetten, waar bijen hun voedsel vinden; door wandelingen te organiseren waar mensen elkaar vinden en door drie bruine kippen in de achtertuin te laten lopen en te laten tò-tòkken. Hiervoor geeft ze haar energie en krijgt ze energie terug met veel plezier en genieten.

VOEDSELBANK VOOR BIJEN 

De voortuin ziet er verzorgd winters uit. Beetje rommelig, niet alles ‘schoongemaakt’. Esther vertelt: “Ik zit graag hier op mijn bankje om te kijken naar de bijen die hier straks zoemen. Mensen die voorbij lopen groet ik, zoek een praatje op en vertel over de “bijen-voedselbank”. Ik deel zaadjes uit om te gebruiken voor nieuwe “bijen-voedselbanken” en geef stekjes weg, zodat heel Lochem groen kan blijven”. Een bruisend zoemend Achterhoeks samenleven dus.

SAMEN WERKEN

Esther was als tafeltennistrainer bekend geraakt met spelers met aangepaste sporten. Samen met een groep enthousiastelingen heeft ze destijds meegedaan aan de “Special Olympics”: een fantastische ervaring. Met hulp van veel vrijwilligers was dit mogelijk. Henry, haar man, is zo enthousiast geworden, dat hij nu de tafeltennis- trainer opleiding doet en hiermee verder gaat. In het dagelijks leven is hun samenwerken een soort “ping-pong” spel geworden. Over en weer stimuleren en steunen ze elkaar, vullen elkaar aan waar leuk en nodig: want het leven is leuker als je het samen doet”. 

WANDELCHALLENGE

“Mijn beroep is leefstijlcoach. Daarnaast doe ik graag vrijwilligers werk met mijn kennis. Iedereen mag meedoen: met flyers en mond-op-mond-reclame wordt hieraan bekendheid gegeven. Wat heb je nodig om mensen uit te dagen om eens een wandelingetje te maken? Met name mensen die onder professionele begeleiding in beweging willen komen? Het antwoord is: door met professionals en anderen te lopen maakt al veilig en minder eenzaam, met koffie en koek maak je het gezellig en met luisterende oren boeiend en verrassend”. Van mei tot en met september zijn dat 20 donderdagavonden. De onkosten worden samen opgebracht. Op deze avonden lopen, naast Esther ook andere vrijwilligers met een zorg achtergrond mee. Esther vertelt “Onder het wandelen bewegen en babbelen we, vertellen elkaar waar we mee bezig zijn, ondersteunen en stimuleren we elkaar in onze voornemens”. 

GEZELLIGHEID TROEF

Een ontsnapte kip wordt vakkundig ‘opgeraapt’ en meegenomen naar de achtertuin waar achter het hek nog twee kippen gezellig tokkelend rondstruinen. Als afsluiting zegt Esther: ”Ik vind het leuk om gezelligheid met beweging te combineren”.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vastberaden en doortastend

| Verhalen van vrijwilligers
Dat zijn de talenten, waar Rieky Koert haar leven lang al mee werkt. Is het niet voor het wel en wee van haar ...
Lees meer

Op je kop in de huiskamer!

| Verhalen van vrijwilligers
Naomi Ulkeman (bijna 22 jaar) komt uit een sportief nest van zwemmers, voetballers en turners. Al vanaf haar ...
Lees meer
aandachtfunctionaris huiselijk geweld voor vrijwilligersorganisaties

Een niet-pluis gevoel, en dan?

| Verhalen van vrijwilligers
Het gevoel dat een situatie niet pluis is. Je krijgt een vervelend gevoel bij wat je hebt gezien of gehoord ...
Lees meer