Post | maart 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

vrijwilliger bij ReubeZorg Lochem

Door Marieke Post

Net buiten Lochem, gelegen op Landgoed Ampsen, ligt de prachtige kleinschalige zorginstelling ReubeZorg. ReubeZorg biedt dagbesteding aan volwassenen en logeeropvang aan kinderen met een zorgvraag. Ze zijn bezig met een aantal mooie nieuwe ontwikkelingen; de dagbesteding krijgt een nieuw gebouw en in een deel van de boerderij komt een 24-uurs woonvoorziening voor 9 volwassenen met een verstandelijke beperking.


ReubeZorg werkt vooral met zorgprofessionals en probeert te denken in mogelijkheden voor hun cliënten en het stimuleren van hun ontwikkeling. Daarnaast wordt met enkele vrijwilligers gewerkt. Sinds drie maanden is Drake Sembatya (34) er daar eentje van. Drie jaar terug kwam Drake vanuit Oeganda naar Nederland. Inmiddels spreekt hij de taal goed, woont hij in Lochem en doet hij werkervaring op als vrijwilliger. Vorig jaar was in deze rubriek te lezen hoe hij op eigen initiatief bij de Kringloopwinkel aan de slag is gegaan (Berkelbode 20 maart 2020). Hier werkt Drake nog steeds maar onder tussen ontwikkelt hij zich verder. Om te onderzoeken of hij in de zorg zou willen werken, is hij twee dagen per week bij ReubeZorg aan het werk. 


Drake vertelt dat het begin best spannend was. “Alles was nieuw, maar stap voor stap leer ik veel. Het leukste is om met de cliënten samen te werken. Het zijn bijzondere mensen die allemaal hun eigen aansturing nodig hebben. Iedere dag weer moet ik proberen wat werkt en wat niet maar ik krijg daar gelukkig goede tips bij.”


Samen met een vaste medewerker begeleidt Drake cliënten bij alle activiteiten in de dagbesteding, zoals tuinieren, opruimen of creatief werken. “Er zijn hier veel activiteiten waar cliënten uit kunnen kiezen, zowel binnen als buiten. Het leukst vind ik het buiten werken en het zagen. Veel cliënten vinden dat zagen ook mooi, dat kun je zien omdat ze heel blij reageren als we zeggen dat we gaan zagen of snoeien.”


Drake vond het werken met cliënten eerst ook spannend vanwege de taal maar dat bleek onnodig. Zijn Nederlands is goed en hij heeft ook al gemerkt dat de begeleiding soms beter werkt door niet teveel woorden te gebruiken.


Eigenaar Jochem benadrukt dat het niet vanzelfsprekend is dat Drake zo makkelijk inzetbaar is bij ReubeZorg. De doelgroep is complex en ook voor ReubeZorg moet de investering in een vrijwilliger de moeite waard zijn. Dat is bij Drake zeker het geval, vertelt Jochem. Drake heeft een rustige houding en staat stevig in zijn schoenen waardoor cliënten die soms problematisch gedrag vertonen heel goed op hem reageren. Dat heeft een meerwaarde.


Het bevalt Drake goed bij ReubeZorg. Een volgende stap in zijn ontwikkeling is daarom het starten van een opleiding in de zorg. Hij hoopt in het komende schooljaar te beginnen. “Ik wil graag andere mensen helpen. Dat was vroeger ook al zo toen ik op school zat en is hier ook zo. Ik ben een sportieve man en werk graag met mensen. Vooral met kinderen werken vind ik leuk. Dat is speelser en je kan wel eens een geintje uithalen. Dit vind ik allemaal terug in de zorg. Ik leer hier veel over hoe ik met mensen kan omgaan. Aan het einde van de dag ben ik moe maar ook tevreden.”

  

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

One man’s junk is another man’s treasure

| Verhalen van vrijwilligers
Sandra van der Goot heeft standaard de achterbank plat in haar auto en als er een schat gebracht wordt bij ...
Lees meer

Waar diploma C stopt, gaan wij door....

| Verhalen van vrijwilligers
In de jaren tachtig zat midden in het centrum van Lochem nog een klein binnenbad. Daar trainde vanaf 1984 de ...
Lees meer

"Het is niet alleen geven, je krijgt er ook veel voor terug" aldus Inez Pels vrijwilliger bij de Zonnebloem

| Verhalen van vrijwilligers
Inez Pels (77) maakte in1969 voor het eerst kennis met de Zonnebloem. Als novice en verpleegkundige mocht zij ...
Lees meer