Post | december 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

&JOY motiveert!

Door Marieke Post
&JOY motiveert!

Als er iets is wat Eve goed kan overbrengen, is dat je in actie moet komen om iets moois te creëren. Ook als je van te voren niet precies weet hoe dat gaat uitpakken en waar de weg je brengt.


Eve Phongam (19) is lid van het Lochemse jongerenplatform &JOY. Het platform is ontstaan vanuit de Young Leaders training die Eve volgde in de zomer van 2020 samen met negen anderen. “Ik deed mee vanuit de gedachte: Waarom ook niet? Maar je leert jezelf daar echt kennen. Zeker op de avond ‘Mijn leerpad’. Daar ging het over waar je nu staat en wat je hebt geleerd in je leven. Het heeft de groep deelnemers samengebracht die avond. Van iets individueels gingen we naar iets gezamenlijks.”


De Young Leaders bedachten vervolgens een overkoepelend platform dat ze &JOY noemden. Het platform heeft als doel de gemeente leuker en leefbaarder te maken voor jongeren en hen op weg te helpen. “Bijvoorbeeld als een jongere een goed idee heeft voor zijn omgeving maar niet weet hoe dat uit te werken. &JOY heeft inmiddels de kennis én het netwerk om iets op te zetten in de gemeente. En we zijn er ook voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben.”


Vlak voor de kick-off van het platform gooide corona roet in het eten. De festivalplannen en de startpresentatie konden de ijskast in. Het hechte team had even een motivatiedip maar dat duurde niet lang. “We hebben afgesproken elkaar te blijven motiveren door met elkaar in actie te komen. Wat we met &JOY doen, is groots en mag niet zomaar ophouden,” vertelt Eve. 


&JOY heeft inmiddels al gesprekken gevoerd met de fractie van GroenLinks over veiligheid en activiteiten voor jongeren. Gesprekken met de VVD en het CDA staan op de planning. “Het gaat om bewustwording creëren over wat partijen kunnen betekenen voor jongeren en de politiek meer te betrekken bij de leefwereld van jongeren. Zo zoeken we ook de samenwerking met het Staring College.” Eve noemt ook het voorbeeld van een teamlid dat bezig is kerstpakketten te organiseren voor inwoners in de gemeente die het minder breed hebben. En toen het geplande Halloweenfeest niet kon doorgaan vanwege corona, organiseerde teamlid Ayoub een FIFA-voetbaltoernooi op de Playstation met een finale in het jongerencentrum (Berkelbode 16 december 2020).


Eve is daarnaast de social director van het team omdat ze fanatiek is en het leuk vindt om filmpjes te maken voor Facebook en Instagram. “Ik krijg daarop vanuit het team leuke reacties, het versterkt hun motivatie en daardoor ook weer de mijne. Het team is echt het belangrijkste onderdeel. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat we niemand kunnen missen, iedereen is van toegevoegde waarde.”


De doeners-mentaliteit van Eve blijkt ook uit het feit dat zij soms wel acht uur per week aan het platform besteedt. “&JOY kan groots worden en het is mijn wens het uit te rollen en landelijk voet aan de grond te krijgen. Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk het is dat er iemand vanuit de samenleving klaar stond voor mij. Dat wil ik ook voor anderen kunnen doen. Dat is bepalend geweest voor mijn studiekeuze Social Work én voor het ontstaan van &JOY. De wereld is mooi en het is goed om dat ook aan anderen te laten zien.”


Foto van Brontë van der Beek

Deel blogpost