Post | juli 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Open Atelier Eefde

Door vrijwillig redactieteam LochemDOET

Open Atelier Eefde

We gaan in gesprek met de initiatiefneemster van het Open Atelier Eefde: Harmien Hulshof. Het Open Atelier Eefde bestaat nu een jaar en is een succes. Op woensdagmiddag, één keer in de veertien dagen komen de deelnemers bij elkaar om creatief aan de slag te gaan.

In coronatijd was het voor Harmien, zoals voor zo velen, lastig om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Op landgoed het Haveke, waar ze dichtbij woont is ze samen met haar man als vrijwilliger aan de slag gegaan met tuin- en boswerkzaamheden. Zo vindt ze het leuk om rozen en hortensia’s te snoeien en houdt ze zich bezig met opruimwerkzaamheden. Er is altijd wel wat te doen.


Daarnaast is Harmien graag creatief bezig. Ze vindt het echter gezelliger om dit samen met anderen te doen. Zo kwam ze op het idee om het Open Atelier op te richten. Hiervoor mocht ze de remise van het Haveke gebruiken. Het was niet moeilijk om deelnemers voor het Open Atelier te vinden.

De huidige groep is enthousiast en inspireert en motiveert elkaar. De deelnemers overleggen met elkaar welke activiteiten er gedaan worden en zorgen om de beurt voor de aanschaf van de benodigde materialen en de voorbereiding van de activiteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ieders kennis, vaardigheden en ideeën. Eén van de deelnemers kan goed schilderen en kan dit ook goed overbrengen op de andere deelnemers. Zo vormen de schilderlessen en schildertechnieken een rode draad door de overige activiteiten.


Het afgelopen jaar is er aandacht besteed aan beton gieten, hortensiakrans maken, mozaïeken, pouring (gieten met acrylverf), vogelnestkastje maken, paasdecoratie maken, dotpainting enz. Nieuwe ideeën zijn welkom! Zo leren de deelnemers van elkaar en met elkaar.

Tijdens het werken aan de activiteit ontstaan er vaak gezellige en boeiende gesprekken en komen de deelnemers op een spontane, ongedwongen manier met elkaar in contact. Het hoofddoel is dus creatief bezig zijn, maar een belangrijk nevendoel is het leggen en verstevigen van onderlinge contacten.

Na de zomer wil Harmien graag starten met een tweede groep creatieve, betrokken mensen. (Voorwaarde is niet dat je creatief bent, maar wel dat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn en een actieve bijdrage wilt leveren). De deelnemersbijdrage is laag, deze is met name bedoeld voor de aanschaf van de materialen. Er wordt een maximaal aantal deelnemers van 8 personen aangehouden per groep omdat het sociale aspect belangrijk gevonden wordt.


Het enthousiasme van de huidige deelnemers is voor Harmien een stimulans om een tweede groep te starten zodat nog meer mensen kunnen genieten van het creatief bezig zijn op deze manier. Na de zomerstop start de groep weer in september.

Iedereen die na het lezen van dit artikel denkt: “Dit is iets voor mij” wordt uitgenodigd door Harmien om een mail te sturen aan [email protected]

Deel blogpost