Post | november 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Vaste Prik houdt Gorssel schoon

Door Roel Hendriks

Ja, er staan hier en daar opvangnetten langs de weg waar afval in gekieperd kan worden, maar voor Irma Krommenhoek uit Gorssel is dat niet genoeg. “Je ziet overal afval liggen dat de mensen achteloos wegwerpen, ik kan daar slecht tegen”. Ze liet het niet bij woorden, maar stak de handen uit de mouw en nam initiatief. “Als ik met een vriendin ging wandelen namen we een, ja hoe noemen ze zo’n ding, zeg maar prikstok, mee. Gewoon voor de gezelligheid, een keer per week samen prikken”.

  

“Mensen die ervan hoorden reageerden zo positief dat bij mij het idee opborrelde om er meer mee te doen”. Van het een kwam het ander, in ons vaste groepje van betrokken Gorsselaren (‘Samen in Gorssel’) doet iedereen nu mee met Vaste Prik en we organiseren het samen. Na een succesvolle oproep in de plaatselijke media kan er nu elke vierde zaterdag van de maand gezamenlijk meegedaan worden met “Vaste Prik”, een actie die er op gericht is om in een gezellige sfeer gezamenlijk rommel in Gorssel op te ruimen.. Dankzij positief overleg met de gemeente Lochem en Circulus Berkel kan Vaste Prik nu beschikken over 20 prikstokken en afvalzakken, maar Krommenhoek haast zich erbij te zeggen dat deze ook voor anderen beschikbaar zijn. “Ik hoop dat het initiatief ook in andere kernen wordt opgepakt”. Ze noemt als lichtend voorbeeld haar geboorteplaats Zaanstad, waar een dergelijk initiatief zich over de stad heeft verspreid. “Geweldig toch?”

De deelnemers aan de ‘Vaste Prik Gorssel’ verzamelen zich bij De Brink naast de kerk. “Mits de coronaregels het toelaten is er vanaf kwart voor tien koffie. Om tien uur verdelen we de aanwezigen in groepjes die elk tot 12 uur een traject in Gorssel voor hun rekening nemen”. Om de routes uit te stippelen fietst Irma eerst speurend door het dorp, op zoek naar ongerechtigheden.”Aan de hand van mijn bevindingen stippel ik dan voor de groepjes de routes uit”.

Voor Irma Krommenhoek is niet alleen een schone omgeving belangrijk. “Ik hecht ook veel waarde aan de gezelligheid, het elkaar ontmoeten en het gegeven dat je samen iets doet in het belang van de dorpsgemeenschap”.

Dat het initiatief niet overbodig is, blijkt uit de maandelijkse opbrengst van gemiddeld negen zakken afval die bij de brandweerkazerne door medewerkers van Circulus Berkel worden opgehaald.

Informatie over het doorgaan van de zaterdagse opruimactie is te vinden op Gorssel.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

In gesprek met Harmen Mulder, een gemotiveerde jonge vrijwilliger

| Verhalen van vrijwilligers
Er draait loeiharde muziek als ik Harmen Mulder kom ophalen voor zijn interview. Hij zit achterin de school ...
Lees meer

Wim Stapelkamp chauffeur voor SWL

| Verhalen van vrijwilligers
Wim Stapelkamp praat graag tijdens en over de ritjes voor SWL

Als chauffeur rijdt Wim Stapelkamp nu al 7 ...
Lees meer