Post | oktober 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

‘Stilzitten is niks voor mij’

Door Mariëlle Frielinck
‘Stilzitten is niks voor mij’

LOCHEM - Monique Schutte is vrijwilligster bij verzorgingstehuis Het Vandermolenhuis aan de Zutphenseweg in Lochem. Met veel plezier zorgt ze dat de bewoners één keer per week in beweging komen. Als ik het Vandermolenhuis binnenloop is het bewegingsuurtje net voorbij en zit Monique nog even na te praten met de bewoners. Ze is er helemaal op haar plek, straalt en als we eenmaal aan de praat zijn, vertelt ze enthousiast en open over zichzelf en haar werkzaamheden.


Monique

‘Ik ben bijna 54 jaar en moeder van 4 kinderen en oma van 8 kleinkinderen. Een aantal jaar geleden is bij mij de diagnose complexe PTTS vastgesteld, waardoor ik arbeidsongeschikt raakte. Toch kan ik niet stilzitten en wil bezig zijn. Vrijwilligerswerk biedt daarom een uitkomst, want als het een keer niet gaat, is er geen verplichting. Het meeste vrijwilligerswerk dat ik doe, heeft te maken met sporten en bewegen. Ik plan het werk meestal in de ochtend, ’s middags ben ik dan meestal niet zoveel waard. Toch wil ik het vrijwilligerswerk niet missen. Ik krijg zóveel energie van het bewegen en het contact met de mensen. Dat ik erna als een plumpudding in elkaar zak, dat is dan maar zo. Het is het waard.’

 

Het Vandermolenhuis

‘Ik heb een tijd bewegen met ouderen gedaan bij verzorgingstehuis ’t Talma in Laren, maar toen het Vandermolenhuis werd geopend, dacht ik: ‘dat is lekker dichtbij!’. Toen ben ik hier naar binnen gestapt, heb verteld wat ik te bieden had en sindsdien ben ik hier vrijwilligster. Ik heb het hier erg naar mijn zin en ben echt een onderdeel van het team. Naast het beweeguurtje help ik ook als er speciale activiteiten zijn. Zo hebben we met de jaarlijkse Burendag pannenkoeken gebakken en konden alle buren een kijkje komen nemen. Maar ook als de bewoners ergens heen gaan, ga ik vaak mee.

 

Het Vandermolenhuis aan de Zutphenseweg is een verzorgingstehuis voor mensen met dementie.

Met 20 bewoners is het kleinschalige woon-/zorglocatie. Het heeft 2 gezellige woonkamers, er zijn allerlei dagbestedingsactiviteiten en een grote keuken waar elke dag door een vaste kok verse maaltijden worden bereid.

 

Bewegen voor ouderen

‘Elke dinsdagochtend ga ik bewegen met de bewoners. Het is natuurlijk geen intensieve work-out, maar hoofdzakelijk zittend bewegen. We beginnen meestal staand met een paar rek- en strekoefeningen en dan gaan we zitten in een kring of rondom een grote tafel. Ik heb allerlei attributen, zoals ballonnen, ballen, kegels, staven van zacht schuim, enzovoort. En daar doen we dan allerlei spelletjes mee. Meestal zitten we in de recreatieruimte, maar bij mooi weer gaan we naar buiten. Het belangrijkste is dat we vooral heel veel lol hebben. Ik zorg altijd dat ik muziek bij me heb en regelmatig wordt er enthousiast meegezongen. Natuurlijk is het beweeguurtje vrijblijvend en soms komt iemand er bij zitten en zegt direct: ‘Ik doe toch niet mee!’, maar dan zijn ze uiteindelijk het fanatiekst.’

 

Sportuurtje

Maar… Monique kan niet stilzitten en naast het bewegen met de ouderen geeft ze ook wekelijks een sportuurtje. Dat is dan wel een echte, pittige work-out. Het jongerencentrum in de kelder van het Stadhuus wordt op woensdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur omgetoverd tot sportzaal. Het uur is voor iedereen die niet naar een gewone sportschool wil of kan. Het kost €3,00 inclusief koffie of thee na afloop. Monique geeft in dat uur allerlei groepslessen zoals Zumba, Steps of Bodypump. Deze lessen zijn voor iedereen, jong/oud, man/vrouw. Iedereen is welkom, kom gerust eens langs.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT

PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT

| Verhalen van vrijwilligers
PEN EN PAPIER TEGEN ONRECHT
Regeringen wereldwijd lappen mensenrechten aan hun laars, zetten mensen die een ...
Lees meer
Jan van der Wielen, vrijwilliger bij museum Staal

In gesprek met Jan van der Wielen, vrijwilliger bij museum Staal

| Verhalen van vrijwilligers
Het prachtige museum STAAL in Almen bestaat al 4 jaar, en Jan van der Wielen is sinds het begin trotse ...
Lees meer