Post | januari 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 3 min lezen

“Probeer het, je kunt er alleen maar wijzer van worden”

Door Mariëlle Frielinck

Binnenkort start Welzijn Lochem weer met de POWER Veerkracht Op Leeftijd (POWERVoL) workshops. Een project voor mensen van 55+ die willen investeren in persoonlijke groei, sociale netwerken en zinvolle activiteiten. Rita Beuving uit Epse geeft de workshops en is er al vanaf het begin bij betrokken. Ron Kouijzer uit Lochem heeft deelgenomen en beide zijn ze heel enthousiast.

 

Rita is werkzaam geweest in de psychiatrie. Na haar pensionering is ze allerlei vrijwilligerswerk gaan doen en toen de POWER workshop op haar pad kwam, wist ze: “dit past perfect bij mij”. En dat bleek juist. Na een sollicitatie en een cursus ging ze aan de slag als begeleider. Rita: “Ik heb inmiddels al veel workshops gedaan, maar elke keer is het weer anders. Dat komt doordat ik met verschillende mensen de begeleiding doe, maak ook omdat elke groep een eigen dynamiek heeft. Het is immers geen cursus, maar het zijn workshops, dus de deelnemers ‘maken’ het. Aan de POWER workshops ligt zeker wel een theorie ten grondslag. Het is ontwikkeld door Kees Penninx en als project gestart door Gilde Nederland (gilde-nederland.nl) en de bijeenkomsten worden inmiddels door het hele land gegeven. Er zijn regelmatig overleggen met andere begeleiders en zodoende ontwikkelen de workshops ook steeds. “Het is ook voor mezelf altijd weer een verrassing wat er allemaal uit voort komt en dat maakt het ook zo’n geweldig initiatief.”


“Huis van de identiteit”

POWERVoL bestaat uit zes bijeenkomsten. De basis waaruit de workshops vorm krijgen is het zogenaamde ‘Huis van de identiteit’. Het huis bestaat uit vijf kamers en elke kamer heeft een ander thema: lichaam en geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid en activiteiten en inspiratie en zingeving. Rita legt uit: “Door middel van opdrachten en gesprekken in groepjes worden alle thema’s behandeld. De workshops zijn een mooie manier om eens na te denken over je leven: ‘Waar sta ik nu, waar wil ik naar toe? Wat maakt mij gelukkig en hoe kan ik mijn leven zinvol voortzetten?’. En uiteindelijk is het de bedoeling dat mensen hun netwerk uitbreiden.”


Ga ermee aan de slag, probeer het uit!

Dat was ook een motivatie voor deelnemer Ron Kouijzer. Na een druk bestaan, dat vooral in het teken stond van werken was het tijd om eens de balans op te maken. Hij besloot de drukte van de grote stad achter zich te laten en te settelen in Lochem. “In een grote stad is er altijd wel lawaai van brandweer, politie of van het uitgaansleven. Daar was ik helemaal klaar mee, nu is het ’s nachts meestal heerlijk stil en als ik mijn straat uit fiets sta ik direct op het platteland tussen de akkers”. En met alle vrijheid die ik nu heb, kwam de vraag: ‘Wat ga ik hier in Lochem doen, wat vind ik leuk, hoe kan ik nieuwe contacten opdoen?’ Een artikel over POWER in de Berkelbode gaf het antwoord. En ik kan zeggen dat het mij heel veel heeft gebracht. Echt fijn om op een kruispunt in je leven eens de balans op te maken en eventueel nieuwe wegen in te slaan. Ik vond het ook heel waardevol om allerlei ervaringen en ideeën van anderen te horen. Naar aanleiding van de workshops heb ik bijvoorbeeld besloten meer te gaan doen met mijn interesse voor boeddhisme. Met een aantal andere POWER-deelnemers zijn we bezig om een meditatiegroep op te zetten. Tegen mensen die nog twijfelen of POWER iets voor hun is, zou ik willen zeggen: ‘ga er mee aan de slag, probeer het uit, je kunt er alleen maar wijzer van worden’.”


Nieuwe start

In februari start een nieuwe reeks POWERworkshops. Op 13 februari is er van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst in het Stadshuus in Lochem. U kunt zich hiervoor aanmelden middels een mailtje aan [email protected] onder vermelding van Aanmelding POWER of door te bellen met 0573-297000 (Welzijn Lochem). 

Deel blogpost