Post | april 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN

Door Ria Elstgeest
OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN

OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN


Als een tuin al tientallen jaren dezelfde mooie bloemen toont, is het wellicht de moeite waard om te kijken wat er nog meer in zit. Daarvoor kun je de aarde omwoelen, nieuwe zaden strooien of even niets doen en kijken wat er spontaan gaat groeien. Deze aandacht aan de tuin schenken kan al voor spontane verrassingen zorgen!


Helene van den Berg is niet alleen een tuinierster in hart en nieren, zij heeft een rijk en boeiend werkzaam leven achter de rug als psychologe. Na haar studie begonnen als studentenpsycholoog in Nijmegen, is zij op Hogeschool Saxion in Deventer terecht gekomen. Daar heeft ze in de 33 jaar dat Helene hieraan verbonden was, heel veel verschillende werkzaamheden verricht: docent, programma ontwikkelaar, trainer, coach, supervisor, vertrouwenspersoon. En dat zowel binnen als buiten de Hogeschool, zoals in verschillende ziekenhuizen. Nu geniet ze van haar pensioen.

Helene vertelt: “Mijn plezier in mijn werk was en is nog steeds, het bijdragen aan de ontwikkeling van de mens: jong en oud. Iedereen wil gehoord en gezien worden. Mijn zoektocht naar mijn eigen mogelijkheden is er altijd geweest. Waar kan ik meer betekenis geven aan mijn leven? Anderen op deze tocht meenemen en ergens uitkomen vind ik boeiend. Als vrijwilliger doe ik dit nu door de workshops POWER, waarvan Seniorenwerk van SWL de organisator is. Met veel plezier begeleid ik de trainingen. De thema’s van POWER bestaan uit 5 levensdomeinen: ‘lichaam en geest’, ‘sociale contacten‘, ‘materiële situatie’, ‘arbeid en participatie’, ‘waarden en inspiratie’. Daarover van gedachten wisselen, naar elkaar luisteren en vertellen.  Het is boeiend om mee te denken en te praten met mensen die bezig zijn met een hernieuwde zingeving in hun huidige leven”.


Een zoektocht dus naar een evenwicht tussen het betekenis geven aan een volgende fase in je leven en het genieten daarvan. Wat geeft een glimlach, een voldaan gevoel aan het eind van de dag? Was het ooit het werk op de boerderij, het verzorgen van het vee, de kinderen, het kantoorwerk: en nu? Deze ‘tuin’ omwoelen, ontdekken wat er nog meer spontaan wil groeien, je laten verrassen door onbekende ‘bloemen’, talenten: dat proces wil Helene graag begeleiden. Ze houdt van reizen, is lid van tuinclub Lochem en neemt deel aan 2 leesclubs, waarvan een met oud-collega’s. Daarnaast  houdt van een potje filosoferen en laat haar handen met klei werken. Een levend voorbeeld van een eigen invulling van zingeving aan je leven geven.


“Mijn zoektocht heeft drempels gekend. Telkens weer heb ik me afgevraagd waar ik op bepaalde momenten sta, wat er wellicht nog meer mogelijk is. Dit gevoel herken ik bij de deelnemers. En om dan te merken dat iedere deelnemer de veerkracht heeft, om over deze drempel heen te stappen, geeft mij POWER om met veel plezier verder te gaan met dit mooie werk!”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

| Verhalen van vrijwilligers
“Het geeft mij meer energie dan het mij kost”. Bert Gotink zegt het met een stralende lach op zijn gezicht ...
Lees meer

“Alles begint met het opbouwen van een band”

| Verhalen van vrijwilligers
Ze horen tot de eerste lichting netwerkcoaches die sinds een jaar actief zijn vanuit Stichting Welzijn Lochem: ...
Lees meer
Thuis Informatie Project, kortweg T.I.P.

LEUKE MENSEN ONTMOETEN

| Verhalen van vrijwilligers
Coby Evers heeft haar leven lang in de zorg gewerkt. Bij de thuiszorg als verzorgende in verschillende ...
Lees meer