Post | maart 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Op je kop in de huiskamer!

Naomi Ulkeman (bijna 22 jaar) komt uit een sportief nest van zwemmers, voetballers en turners. Al vanaf haar 5e was ze het allerliefst in de turnhal. Ze begon bij het recreatieteam, maar stroomde al snel door naar de selectie. Naomi hopte van de ene naar andere vereniging waar ze steeds meer uurtjes kon trainen. Aan al dat turnplezier kwam tijdelijk een eind toen Naomi bijna aan jaar moest revalideren van een operatie. Ze was toen 17 druk met een leuke opleiding als onderwijsassistent en super sportief. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen bleek dat op niveau turnen niet meer haalbaar was werd ze gevraagd als turnjuf. En niet door 1 maar door 3 verenigingen. Daarnaast zit ze in het laatste jaar van de opleiding Sport & Bewegen. 


Naomi is ook turnjuf bij Brinio in Lochem. Bij Brinio geeft ze les aan de jongtalenten en selectiegroepen. Voor het lesgeven ontvangt ze een vergoeding, maar alles er omheen en dat is een heleboel doet ze vrijwillig en met veel plezier.


Naomi vertelt; “ Turnles is veel meer dan kinderen technische oefeningen leren. Ik wil kinderen een veilige basis bieden, waarin ze in teamverband hun grenzen verleggen. Ik stel met de kinderen doelen en daag ze uit deze te behalen en we zijn samen super trots als het lukt.” “Samenwerken is heel erg belangrijk, en ook al valt tijdens een wedstrijd iemand 5 keer van de balk, je blijft elkaar steunen. Ik help kinderen om zich sterk en zeker te voelen over zichzelf. Mijn motto bij wedstrijden: Je staat er niet alleen voor, natuurlijk strijd je voor de eerste plek maar je bent ook blij voor je teamgenoot als die eerste wordt.”


Op dit moment zijn de lessen online, gewoon vanuit de huiskamer, of als haar broertje daar huiswerk moet maken vanaf haar slaapkamer. Hoe dan, vraag ik me af? “Nou gewoon, ik maak filmpjes, een PowerPoint en via skype kunnen we elkaar zien. Echt heel leuk om te zien hoe de kinderen thuis op hun kop staan. We hebben natuurlijk niet de turntoestellen, maar een heleboel kan best. We zijn er straks helemaal klaar voor als we weer de zaal in mogen.”

Naast lesgeven en instructiefilmpjes maken onderhoudt ze wekelijks mailcontact met ouders en deelnemers, verzint leuke online activiteiten, brengt kerstkaartjes rond, etc.

Normaal hebben we ook jaarlijks een grote uitvoering in de schouwburg in Lochem. Dan ben ik zo trots op mijn turnsters en het resultaat dat ze samen voor elkaar hebben gebokst. Ik kijk er naar uit als we weer in de zaal mogen en er weer wedstrijden zijn.


Naomi’s droom is om juf te worden in de onderbouw. Maar als ze nu klaar is met haar opleiding blijft ze zeker ook in de turnwereld actief. Op de vraag of er iets zou kunnen zijn waardoor ze daar mee zou stoppen antwoord ze:

“Ik ben praktisch geboren in de gymzaal als ik het nu al voor me zie word ik gek in mijn hoofd als ik moet stoppen”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Maandagmorgen wandelgroep Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
Op oude films uit de 50er jaren zie je ze nog wel eens, wandelgroepen. Netjes in het gelid, in uniform en ...
Lees meer

Techneuten helpen slimme slopers

| Verhalen van vrijwilligers
Vrijwillige inzet door het bedrijf Bronkhorst High-Tech. Ontwikkeling en verbinding zijn twee kernwoorden die ...
Lees meer