Noaberhulp: ondersteuning tijdens de laatste levensfase thuis

Sinds 1989 hebben enkele honderden goed opgeleide, zeer gemotiveerde vrijwilligers van Stichting Noaberhulp meer dan duizend terminale patiënten en hun mantelzorgers ondersteund om thuis voor hun stervende familielid te zorgen. Bijvoorbeeld door overdag de patiënt gezelschap te houden zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Of ’s nachts om te waken, waardoor de mantelzorger kan rusten. De vijfentwintig vrijwilligers van Noaberhulp zijn actief in Zutphen, Warnsveld, Lochem, Almen, Barchem, Eefde, Epse, Gorssel, Harfsen, Joppe, Laren, Vorden, Steenderen en het centrum van Brummen. Noaberhulp is erop gericht het mogelijk te maken dat iemand thuis kan sterven in zijn vertrouwde omgeving.
Noaberhulp draait bijna volledig op het werk van vrijwilligers. Als vrijwilliger van Noaberhulp borduur je voort op een oude traditie, toen directe buren hand- en spandiensten verrichtten om familie van stervenden te ontlasten. ‘Er zijn’ is de belangrijkste functie van Noaberhulp. Omdat geen enkel sterfbed hetzelfde is en het onvoorspelbaar is hoe lang het zal duren, heeft de vrijwilliger van Noaberhulp die ’s nachts waakt echt een rol van betekenis voor de mantelzorger en de naasten. Een goede nachtrust is erg belangrijk om tijdens de laatste fase overeind te blijven. Door de aanwezigheid van de waakvrijwilliger hoeft de mantelzorger die nacht even niet ‘aan’ te staan en kan zelf ook eens goed slapen. De stervende kan in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven, omringd door foto’s en eigen spullen. De vrijwilliger let op en kan indien aan de orde waarschuwen bij veranderingen. Daarnaast kan de vrijwilliger een luisterend oor bieden aan zowel de mantelzorger als de stervende zelf.
De inzet van Noaberhulp is gratis. De kosten van de stichting worden gedekt vanuit een landelijke subsidie en donaties. De coördinator is de enige betaalde kracht en wordt gefinancierd vanuit het ministerie van VWS. Noaberhulp werkt nauw samen met professionele hulpverleners. De thuiszorg is de belangrijkste schakel tussen mantelzorgers die thuis voor hun naaste willen blijven zorgen en Noaberhulp. Er komen ook verwijzingen binnen via huisartsen, wijkteams en het ziekenhuis.
De coördinator van Noaberhulp is de spin in het web. Wanneer een patiënt of een mantelzorger contact opneemt met Noaberhulp, komt de coördinator thuis langs om de hulpvraag te bespreken. Joke Sieverink, die 1 maart jl. met pensioen is gegaan, heeft sinds 2010 gewerkt als coördinator. Zij was daarvoor drie jaar actief als waakvrijwilliger. Joke vindt het belangrijk dat mantelzorgers weten dat Noaberhulp bestaat en contact opnemen voordat de hulp daadwerkelijk nodig is. Dan kan de intake in alle rust plaatsvinden en kan de coördinator beoordelen welke vrijwilligers het beste kunnen worden ingezet. Ook voor de familie is het fijn om in een relatief vroeg stadium al te weten wat Noaberhulp voor hen kan betekenen. Het is een waardevolle toevoeging aan de professionele zorg, omdat een adempauze heel nuttig is voor naasten om alles te kunnen bolwerken.
Joke Sieverink heeft haar taken inmiddels overgedragen aan Joke Westdijk en Elly Plasmeijer. Zij zijn sinds 1 januari 2025 het aanspreekpunt van Noaberhulp en op zoek naar nieuwe vrijwilligers die in de nacht bij de stervende thuis willen waken om de mantelzorger(s) te steunen en te ontlasten. Wie vrijwilliger wordt bij Noaberhulp krijgt een gedegen introductiecursus voordat hij of zij wordt ingezet. In september start een nieuwe cursus. Daarna wordt bijscholing gegeven. Vrijwilligers van Noaberhulp komen eens per maand samen om ervaringen uit te wisselen en te reflecteren op ervaringen.
Fotobijschrift vlnr: Joke Westdijk, Elly Plasmeijer, Joke Sieverink