Post | maart 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

NL-DOET reportage

LochemDOET op reportage tijdens NLdoet 15 en 16 maart was weer het landelijke vrijwilligersevenement NLdoet. Ook in de gemeente Lochem hebben verschillende organisaties de handen uit de mouwen gestoken en andere inwoners uitgedaagd om een dag te helpen. Gerdie Kreunen en Sonja Peterse zijn vrijdag op pad geweest en hebben vier van de twaalf lokale initiatieven bezocht.


Klus 1: Opfleuren schoolplein en dorpskern Harfsen

Eerst op pad naar Harfsen waar de Beatrixschool, Plaatselijk Belang Harfsen en Circulus, samen met kinderen, opa’s, oma’s en ouders lekker buiten aan de slag zijn. Hans Enderink vertelt dat er bij school en het bejaardencentrum in de bloembakken bloembolletjes, viooltjes, bloemetjes en zaaimatjes worden geplant, waardoor de lente fleurig kan beginnen. Er is ook een opruimactie. Maar Harfsen is zo schoon, er valt op het industrieterrein na, weinig op te ruimen. Goed nieuws voor Harfsen, beetje saai voor de opruimploeg.

Klus 2: Herinrichting Leussinkbad Laren

Het zwembad in laren gaat verduurzamen, vertelt Elvira Kuilman vol trots. Maar voor de eerste zwemmers op 5 mei in het bad kunnen duiken, moet het eerst schoon. Vandaag maken ze met een groep vrijwilligers het zwembad schoon en de perkjes weer netjes. Het water van het zwembad is groen. Er heeft nog nooit zoveel regenwater in gezeten. Naast blaadjes en blubber komen er kikkertjes en allerlei andere beestjes tevoorschijn in het bad. Een flinke klus dus, maar met de zon erbij is het mooi werk. Het hele jaar door wordt er met zon 35 vrijwilligers samengewerkt in het zwembad. Er is altijd wel iets te klussen of te doen. Het is een gezellig team, Elvira geeft aan dat ze best nog wat jonge aanwas kunnen gebruiken.

Klus 3: kruidentuin de Bleike voorjaars klaar

Kruidentuin De Bleike is onderdeel van de stichting Historisch genootschap Lochem. Vandaag zijn jongeren van het Zonecollege Borculo samen met vrijwilligers aan de slag om de kruidentuin weer voorjaarsklaar te maken. Met 15 man sterk wordt de tuin onder handen genomen. Als wij bij de kruidentuin arriveren is het al bijna tijd voor lunch. Daar wordt ook goed voor gezorgd door de dames van de “catering“. Er wordt nog volop met takken gesjouwd en met een grondboor worden de paaltjes met de toelichting van wat waar groeit in de tuin geplaatst door de jongeren. Een mooie samenwerking tussen de jongeren en vrijwilligers. In het seizoen zijn elke woensdagmiddag de vrijwilligers aan het tuinieren. De tuin is de hele week vrij toegankelijk voor bezoekers.


klus 4: Soep maken voor de voedselbank

In de keuken van het Stadshuus komen de heerlijk geuren je al op de trap tegemoet. Er worden soepen gemaakt voor de voedselbank. Gerrie (vrijwilliger van het Stadshuus) vertelt dat ze vier verschillende soepen gaan maken. De werkbank ligt vol met verse groenten. Het wordt courgette- pestosoep, mosterdsoep, groente- en tomatensoep. Alles vers gesneden en gemaakt door vrijwilligers van het Stadshuus en 3 vrijwilligers die zich hebben aangesloten vanwege NLdoet. Voor de voedselbank zijn best strenge eisen aan wat je kunt aanleveren, i.v.m. met de richtlijnen van de Voedsel en warenwet. De soepen worden daarom gemaakt eerst afgekoeld en ingevroren en dan afgeleverd bij de voedselbank.

Op diverse andere plekken in de gemeente Lochem zijn tijdens NL-Doet nog activiteiten geweest. Wil je ertoe doen en een dag samen met collega’s, familie, vrienden een leuke klus aannemen, doe dan mee met NLdoet. NLdoet is elk jaar in maart.

Deel blogpost