Post | november 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Niet zomaar vrijwilligerswerk, maar een missie

Door Mariëlle Frielinck
Agnes Meijer vrijwilliger centraal gemeente Lochem

Vanaf 10 oktober is Lochem een bijzondere plek rijker. Op die datum opende het ontmoetingscentrum Oriolus haar deuren op de 1e verdieping van het Stadshuus in Lochem. Oriolus is een plek voor mensen die te maken krijgen met kanker. In de gezellig ingerichte ruimte kan men terecht kunt voor een praatje, informatie of gewoon een kopje koffie. Agnes Meijer is initiatiefnemer en vrijwilliger van het ontmoetingscentrum. Ze is enorm enthousiast en gedreven en doet er alles aan om het centrum tot een succes te maken. Niet voor niks, want haar belangrijkste motivatie is haar dochter Mariska. 


Altijd actief

Agnes (71) heeft al veel vrijwilligerswerk gedaan. Naast haar baan in de financiële sector was ze altijd actief voor buurt- en sportverenigingen, werkte bij een hospice en gaf op de Hoge Weide geheugentrainingen. Agnes: “Nu help ik nog altijd op de laatste dinsdag van de maand bij De Eetkamer. Speciaal voor alle oudere inwoners van Lochem koken en eten we gezamenlijk in het restaurant van de Hoge Weide. Een ontzettend leuk project, maar mijn focus ligt nu vooral op het ontmoetingscentrum Oriolus.”


Mariska

“Ik heb twee dochters Michelle en Mariska. Tien jaar geleden kreeg Michelle blaaskanker”, vertelt Agnes. “Ondanks dat ze een kleine overlevingskans had, is ze gelukkig hersteld. Maar twee jaar geleden kreeg mijn oudste dochter Mariska ook blaaskanker. Het leek ogenschijnlijk klein, dus we hadden goede hoop dat ook zij weer zou herstellen. Maar het ging niet goed en op 10 februari van dit jaar overleed ze.” 


“Het moet lukken, voor haar!”


“In het tweede jaar van haar ziekte zijn we al eens op zoek gegaan naar een plek waar je terecht kunt met je verhaal. Informatie krijg je wel van de arts, maar dan, daarna. Mijn dochter vond dat ze ons en haar man niet steeds moest belasten, dus wilde ze op zoek naar lotgenoten. Samen zijn we ons gaan oriënteren en kwam we uit bij IPSO (centra voor leven met en na kanker)” Er zijn ontmoetingsplekken in Doetinchem, Deventer en Winterwijk maar rondom Lochem was er nog niets. Samen met Oriolus Winterswijk besloot Agnes een plek in Lochem in te richten. In Winterswijk zit het bestuur en Lochem fungeert als dependance. Agnes: “Ik zie het als missie, dit is wat Mariska heeft gewild. Ik ga er mee door en dat geeft me kracht. Het kost veel energie, maar het brengt me ook heel veel. Ik word heel blij als er mensen komen en misschien ben ik ook een beetje fanatiek, maar het moet lukken, voor haar.”


Op zoek naar talenten

Elke dinsdagochtend is vrije inloop van 10.00 tot 12.30 uur. “We zijn helaas nog niet heel goed vindbaar, want we zitten op de eerste verdieping. Ik zet wel altijd de banner buiten, zodat mensen weten dat we er zijn, maar ik zou liever nog zichtbaarder zijn. Iedereen is van harte welkom voor een praatje, informatie of een lekker bakje koffie. We hebben bijvoorbeeld ook veel boeken over leven met en na kanker. Daarnaast organiseren we één keer per maand een lotgenotenmiddag voor borstkankerpatiënten en starten we binnenkort met een cursus mindfulness. Begin volgend jaar organiseren we een lezing over kanker en werk. En dat is nog maar een greep uit alle plannen die we nog hebben. We zijn dan ook naarstig op zoek naar vrijwilligers die hun talenten willen inzetten. Dat kan zijn in de vorm  van een workshop, een luisterend oor, een boekpresentatie of als wandelmaatje. Neem gewoon contact op met ons via www.oriolus-achterhoek.nl." 

Deel blogpost