Post | mei 2024 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Met plezier boerin en vrijwilliger

Door Ria Elsgeest

Een boerin zorgt voor het kleinvee, moestuin, man en kinderen, huishouden met koken en poetsen, en alles wat verder rond en op de boerderij gebeurt. Nienke Spiekker is niet alleen zo’n boerin maar ook nog vrijwilliger, onder andere bij zwembad het Leussinkbad in Laren. Want naast het boerenerfwerk zit ook vrijwilligerswerk in haar bloed; daar vertelt ze veel en enthousiast over.


Vrijwilligerswerk

Zolang Nienke weet heeft haar familie zich ingezet voor anderen in de omgeving. Ooit uit christelijke overwegingen, tegenwoordig uit bewuste noodzaak. “Want”, zo zegt Nienke: ”Ik geloof niet in een maatschappij zonder vrijwilligers, want zonder hen valt het hart uit de dorpskern weg! Daar moeten we met z’n allen iets aan DOEN. En zijn het nu vooral de gepensioneerden die zich inzetten, zij vergrijzen alleen maar verder. Het is meer en meer de beurt aan de jongere generaties”.


Leren

“Wat ik ervan leer? Dingen doen die ik niet verwachtte te kunnen of geen zin in had. Schoonmaken thuis is niet leuk: maar in het zwembad in een team, samen met anderen, juist wèl. Als we bijvoorbeeld geschilderd hebben en ik er later langs loop ben ik echt trots: daar heb ik aan meegewerkt! Daarnaast leer ik andere mensen kennen en groeit mijn sociale netwerk”. 


Activiteiten

Nienke: “Het Leussinkbad is echt een dorpsaangelegenheid. Naast dat het zwembad subsidies van de gemeente ontvangt en inkomsten genereert uit abonnementen, donateurs en horeca is er ook een grote groep Larense ondernemers die het zwembad financieel ondersteunt. Er zijn twee beheerders, die van alles regelen en in goede banen leiden. Het zwembadjaar bestaat uit 5 maanden open zijn voor bezoekers en badgasten ontvangen en 7 maanden gesloten zijn, “rust”. Maar dat is betrekkelijk! Het afbouwen nà sluiting en het opbouwen vóór de opening van het nieuw seizoen, als alles weer spic en span moet zijn, vraagt veel energie en werk. Er zijn teams voor de vele activiteiten, zoals bestuur, promotie, tuin, activiteiten, klussen, ‘houtdorp’ en kinderfeestjes. En dat alles draait dankzij de vrijwilligers”.


Pleidooi

Naast de professionele medewerkers, zoals sportinstructeurs, toezichthouders of kioskbeheerders, pleit Nienke voor méér vrijwilligers, die alles draaiende houden. Nienke: “Elvira en Dinande hebben allemaal vrijwilligers om zich heen verzameld, die graag komen. Want de gezelligheid en vrijheid, waar zij voor zorgen, staan ook voor mij bovenaan. Met name die vrijheid: elk team heeft zijn eigen afspraken qua tijd en mogelijkheden. En als je een klus leuk vindt of je hebt even vrij, dan kun je aanschuiven en mee doen. Mensen die tijdelijk niets om handen hebben en ‘er even uit willen’, na een ziekte bijvoorbeeld, zijn van harte welkom. Hier geldt echt: ”vrij-williger en vrij-blijvend” gaan heel goed samen. Sociale netwerken worden vergroot en latente talenten ontdekt. Hierdoor kun je eigenlijk een bad in warm water ervaren: juist in de winter en hoe heerlijk is dat!”


Kortom: “kom, kijk en klus een keer mee”. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

| Verhalen van vrijwilligers
Dat was het antwoord van onze nieuwe, jonge interviewster voor “Vrijwilliger Centraal”, op de vraag waar haar ...
Lees meer
De Talentboerderij, een fijne warme plek

De Talentboerderij, een fijne warme plek

| Verhalen van vrijwilligers
De Talentboerderij, een fijne warme plek

Na een lange, maar prachtige fietstocht door het bos kom ik aan ...
Lees meer
OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN

OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN

| Verhalen van vrijwilligers
OUDE AARDE OMWOELEN BRENGT VERRASSINGEN

Als een tuin al tientallen jaren dezelfde mooie bloemen toont, is ...
Lees meer