Post | december 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

In gesprek met Jorien!

Door Ria Elstgeest

WEB WEVEN

Wat doe je als je verhuist naar een andere stad? Dan wil je op ontdekkingsreis, ga je verkennen hoe de omgeving is, welke mensen er wonen. Hoe je dat doet? Door de plaatselijke krant te lezen, te zoeken op internet en zien wat er te doen valt. Dat kan werk zijn, sporten en uitgaan. Maar vooral vrijwilligerswerk!


NIEUWKOMER

Jorien Schulten is zo’n ‘nieuwkomer’: uit Enschede verhuisd naar hier, Laren. Ze woont nu met haar hond Charlie in een stacaravan en is heel blij met de extra toelage van de gemeente in de vorm van zakken houtpellets voor haar kacheltje.

Jorien vertelt: ”Op dit moment ben ik ‘in-between-lives’. Drie jaar geleden gescheiden, mijn kinderyoga studio verlaten en ben nu zoekende. Ik ga ervan uit, dat als je mensen wilt leren kennen je naar plekken moet gaan die jou inspireren. Dan ben je niet alleen aantrekkelijker voor de ander, maar je ontmoet dan mensen waar je mogelijk iets gemeenschappelijks mee hebt”. En hier is haar ontdekkingsreis begonnen.


SPINDRADEN UITGOOIEN

Jorien gaat verder: “Ik ben op Google gaan neuzen en kwam bij de website van vrijwilligerscentrale LochemDOET uit. Ik ben bij mezelf te rade gegaan over wat ik leuk zou vinden. En ik heb mijn keuzes gemaakt. Op deze site las ik een advertentie waarin mensen gevraagd werden mee te doen aan een onderzoek naar ‘eenzaamheid’ in de gemeente Lochem. Dat leek mij leuk en ik heb mij aangemeld. Daar heb ik ook de advertentie voor Humanitas DMH gelezen. Met de begeleiders was meteen een goede klik. En zo ben ik bij mijn bezoek-vriendin terecht gekomen”. 


BEZOEK-VRIENDIN

Humanitas DMH is een woonlocatie met 15 appartementen voor mensen, die begeleid wonen. Kundig personeel begeleiden zowel de bewoners als de vrijwilligers die iets willen doen. De bewoners zijn over het algemeen jong, zo tussen de 20 en 50 jaar oud. De meeste hebben werk of een dagbesteding. Daarnaast kunnen ze genieten van bezoek met wie ze leuke dingen kunnen doen. “De begeleiding heeft mij met een bezoek-vrager in contact gebracht”, vertelt Jorien vrolijk. “Met haar ga ik een keer in de twee weken iets leuks doen. Door deze uitstapjes leer ik van haar het prachtige dorp Lochem kennen: bijvoorbeeld een kopje koffiedrinken in het centrum, de voorstelling ‘de kleine zeemeermin’ in de Schouwburg zien. Het is voor mij boeiend om te horen hoe zij haar leven leeft. We ontdekken steeds weer iets nieuws over elkaar. Zo wordt zij echt mijn bezoek-vriendin! Ik kan naast haar gaan staan, want ik ben er niet om haar iets te leren, doceren. Wat ik doe wel doe, is van mens tot mens vertellen wat mij opvalt – en vooral mezelf zijn. Ik ben altijd op zoek naar gelijkwaardigheid. Zij is heel pienter. Samen gaan we op zoek naar wat we kunnen doen, naar wat ons verbindt. Eigen regie is heel belangrijk. Eigenlijk voel ik dat ER ZIJN voldoende is”. Door zoals een spinnetje haar web van punt naar punt te weven is de kans groot, dat er waardevolle ontmoetingen ‘gevangen’ worden en dat Jorien zich thuis gaat voelen in het gezellige Lochem.

Benieuwd naar wat jij kunt doen als vrijwilliger in de gemeente Lochem? Kijk eens rond op de website van LochemDOET en/of neem contact met ons op.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

| Verhalen van vrijwilligers
“Het geeft mij meer energie dan het mij kost”. Bert Gotink zegt het met een stralende lach op zijn gezicht ...
Lees meer

“Alles begint met het opbouwen van een band”

| Verhalen van vrijwilligers
Ze horen tot de eerste lichting netwerkcoaches die sinds een jaar actief zijn vanuit Stichting Welzijn Lochem: ...
Lees meer
Thuis Informatie Project, kortweg T.I.P.

LEUKE MENSEN ONTMOETEN

| Verhalen van vrijwilligers
Coby Evers heeft haar leven lang in de zorg gewerkt. Bij de thuiszorg als verzorgende in verschillende ...
Lees meer