Post | februari 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Zaadjes planten en zien bloeien; het mooie van mijn vrijwilligerswerk

Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten”. Via het Oranjefonds kwam ze bij Homestart van Yunio.

Zaadjes planten en zien bloeien; het mooie van mijn vrijwilligerswerk

Soms biedt vrijwilligerswerk meer dan je je vooraf had kunnen bedenken. Zo ook bij Elga Willems uit Lochem. Van ‘een manier om je thuis te gaan voelen in een nieuwe woonplaats’ tot een hele andere carrière. En veel energie als extraatje. 


Elga, 55 jaar, woont sinds een aantal jaren in Lochem. “Ik wilde me hier thuis voelen. Dat lukte al aardig want ik maak gelukkig makkelijk contact. Ik leerde anderen kennen door samen met een buurvrouw Burendag te organiseren in mijn straat. Maar ik wilde meer mensen en organisaties leren kennen om me Lochem nog meer eigen te maken.”


Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten”. Via het Oranjefonds kwam ze bij Homestart van Yunio. “Er werd iemand gevraagd die gezinnen ondersteunt op momenten dat het even niet lekker loopt. Bijvoorbeeld omdat een kindje te vroeg is geboren of omdat een gezin, dat net in Nederland is gekomen, vanwege taalproblemen moeilijker integreert.” Elga genoot vanaf de eerste dag van haar vrijwilligerswerk. “Ik praat met bijvoorbeeld de moeder en vraag waar ik mee kan helpen. Soms kom ik daarna eens per week maar dat kan ook minder vaak zijn. Ik zie mensen ongeveer een uur per keer. We gaan dan wandelen en of gewoon een kop koffie drinken. Soms praat ik met alleen de moeder, andere keren samen met de kinderen. Gemiddeld blijf ik ergens een jaar.”


Het is Elga gelukt om meer mensen in Lochem te leren kennen. Dat begon al in de cursus vanuit Homestart, voorafgaand aan haar vrijwilligerswerk. Hier leerde ze de andere cursisten in korte tijd goed kennen. Elga: “Ik heb hier leuke contacten aan over gehouden.” Naast de cursisten leerde Elga vanuit haar vrijwilligerswerk ook snel verschillende organisaties in Lochem en omgeving kennen omdat ze hier mensen naar toe begeleidt.


Naast dat ze zich Lochem steeds meer eigen maakte, merkte Elga dat dit soort werk haar goed ligt: “Ik wilde meer doen met het coachen en adviseren”. De voormalig communicatieadviseur besloot zich dan ook om te scholen tot docent economie. Op dit moment loopt ze stage en geniet met volle teugen.

Het op zoek blijven naar nieuwe dingen, naar wat bij je past, ligt in de aard van Elga. “Ik kan dan wel ouder zijn dan de gemiddelde student maar ik moet nog zo lang werken! Dan wil ik wel iets doen wat ik fijn vindt om te doen.” Elga merkt dat dit ook anderen kan stimuleren. 


Elga hoopt vooral dat ze, dadelijk in de klas, net als ze in de gezinnen, het goede voorbeeld kan geven. “Zaadjes oogsten en die later zien bloeien op hun eigen wijze, op een eigen tempo en vanuit eigen regie. Daar krijg ik energie van!” Mensen en leerlingen hoeven niet ‘klaar’ te zijn op het moment dat Elga vertrekt, “als iemand op de goede weg zit dan vind ik dat geweldig.”

En? Is Homestart een goede vrijwilliger kwijt als Elga klaar is met haar studie? “Geen sprake van! Dit is waar ik energie van krijg. Zonde om daar mee op te houden.”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Maak kennis met het redactieteam van LochemDOET!

Maak kennis met het redactieteam van LochemDOET!

| Verhalen van vrijwilligers
Foto: van links naar rechts: Hedrik Beelen, Mariëlle Frielinck, Ria Elstgeest en Hélène van den Berg ...
Lees meer
Henk Koerselman: in dit festijn zit heel veel muziek!

Henk Koerselman: in dit festijn zit heel veel muziek!

| Verhalen van vrijwilligers
Henk Koerselman van Gezinshuis Erve de Bongerd in Laren heeft een plan. “In het voorjaar van 2023 wordt een ...
Lees meer
HET BEGON ALLEMAAL MET ÉÉN CENT

HET BEGON ALLEMAAL MET ÉÉN CENT

| Verhalen van vrijwilligers
HET BEGON ALLEMAAL MET ÉÉN CENT

Op zeven-jarige leeftijd, elke zaterdag met de buurjongen en een rond ...
Lees meer