Post | juni 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

“Ik ben blij met mijn ED".

"Als zij het kan, komt het ook goed met mij". Is een van de reacties die Marieke Fett en Lorydana Buyukbas regelmatig horen van de jongeren die zij ondersteunen. Marieke en Lorydana (Loo) zijn beiden ruim 3 jaar geleden bij TeamED16 gekomen. ED staat voor ErvaringsDeskundige!


Zij zetten hun eigen ervaring met (jeugd)hulpverlening in om jongeren in dezelfde situatie als zij destijds, te ondersteunen.

“En dat werkt” zegt Loo (zelf op jonge leeftijd al uit huis geplaatst, van plek naar plek, op straat gestaan etc), “omdat we weten hoe t is, wat wel en wat niet werkt en aan een half woord genoeg hebben."

Marieke beaamt dit (middelengebruik). Hoewel zij uit een stabiele thuissituatie komt, miste zij een vast aanspreekpunt die zelf wist hoe het was om te gebruiken. Omdat ze geen hulpverleners zijn, is de drempel voor de jongere om met hen echt te praten, lager: “Bovendien hebben we meer tijd en herkennen we de patronen sneller dan degene die het op school geleerd hebben. Been there, done that!”


Verder is TeamED 24/7 bereikbaar, want problemen beperken zich niet van 9 tot 5 en blijven ze een jongere ondersteunen zo lang hij/zij dat wil, er is geen officiële eindtijd. 

“De jongeren die wij ondersteunen, hebben heel vaak geen basis (meer). Wij zijn dan de stabiele factor waar ze altijd op terug kunnen vallen, ook s ’avonds en in t weekend," aldus Marieke.

"Maar dan hebben jullie altijd dienst??? “ Dat valt wel mee” zegt Loo. “In principe zijn we wel altijd bereikbaar. Het is alleen al fijn om te weten dat het zo is. Ik ben in die 3 jaar twee keer uit bed gebeld en toen was het ook crisis. Op andere momenten is een appje, dat ik de volgende ochtend voor de deur sta, al voldoende."

Loo en Marieke zijn naar aanleiding van hun vrijwilligerswerk bij TeamED zelf ook weer naar school gegaan. Beiden de hulpverleningskant met ervaringsdeskundigheid als extraatje. Marieke loopt stage bij Tactus en Loo bij SWL. Beiden hopen binnenkort hun diploma te halen. “Het werken bij TeamED gaf ons op die manier ook een zetje.”


TeamED werkt regionaal (ook in Lochem) voor alle jongeren tussen de 13 en 30 jaar. ED is aanvullend op de hulpverlening, we werken graag samen! Aanmelden en info: 06-27076870 of via www.teamed16.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten”. Via het Oranjefonds kwam ze bij Homestart van Yunio.

Zaadjes planten en zien bloeien; het mooie van mijn vrijwilligerswerk

| Verhalen van vrijwilligers
Elga besloot vrijwilligerswerk te gaan doen, iets wat ze altijd al wel deed. “Dat kreeg ik met de paplepel ...
Lees meer

Hart voor dementie

| Verhalen van vrijwilligers
Toen Riet Tazelaar met pensioen ging vanuit een functie in de geestelijke gezondheidszorg had zij ineens veel ...
Lees meer
Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

Speciaal Voetbal geeft vrijwilligers energie

| Verhalen van vrijwilligers
“Het geeft mij meer energie dan het mij kost”. Bert Gotink zegt het met een stralende lach op zijn gezicht ...
Lees meer