Post | juni 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

“Ik ben blij met mijn ED".

"Als zij het kan, komt het ook goed met mij". Is een van de reacties die Marieke Fett en Lorydana Buyukbas regelmatig horen van de jongeren die zij ondersteunen. Marieke en Lorydana (Loo) zijn beiden ruim 3 jaar geleden bij TeamED16 gekomen. ED staat voor ErvaringsDeskundige!


Zij zetten hun eigen ervaring met (jeugd)hulpverlening in om jongeren in dezelfde situatie als zij destijds, te ondersteunen.

“En dat werkt” zegt Loo (zelf op jonge leeftijd al uit huis geplaatst, van plek naar plek, op straat gestaan etc), “omdat we weten hoe t is, wat wel en wat niet werkt en aan een half woord genoeg hebben."

Marieke beaamt dit (middelengebruik). Hoewel zij uit een stabiele thuissituatie komt, miste zij een vast aanspreekpunt die zelf wist hoe het was om te gebruiken. Omdat ze geen hulpverleners zijn, is de drempel voor de jongere om met hen echt te praten, lager: “Bovendien hebben we meer tijd en herkennen we de patronen sneller dan degene die het op school geleerd hebben. Been there, done that!”


Verder is TeamED 24/7 bereikbaar, want problemen beperken zich niet van 9 tot 5 en blijven ze een jongere ondersteunen zo lang hij/zij dat wil, er is geen officiële eindtijd. 

“De jongeren die wij ondersteunen, hebben heel vaak geen basis (meer). Wij zijn dan de stabiele factor waar ze altijd op terug kunnen vallen, ook s ’avonds en in t weekend," aldus Marieke.

"Maar dan hebben jullie altijd dienst??? “ Dat valt wel mee” zegt Loo. “In principe zijn we wel altijd bereikbaar. Het is alleen al fijn om te weten dat het zo is. Ik ben in die 3 jaar twee keer uit bed gebeld en toen was het ook crisis. Op andere momenten is een appje, dat ik de volgende ochtend voor de deur sta, al voldoende."

Loo en Marieke zijn naar aanleiding van hun vrijwilligerswerk bij TeamED zelf ook weer naar school gegaan. Beiden de hulpverleningskant met ervaringsdeskundigheid als extraatje. Marieke loopt stage bij Tactus en Loo bij SWL. Beiden hopen binnenkort hun diploma te halen. “Het werken bij TeamED gaf ons op die manier ook een zetje.”


TeamED werkt regionaal (ook in Lochem) voor alle jongeren tussen de 13 en 30 jaar. ED is aanvullend op de hulpverlening, we werken graag samen! Aanmelden en info: 06-27076870 of via www.teamed16.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

“Alles begint met het opbouwen van een band”

| Verhalen van vrijwilligers
Ze horen tot de eerste lichting netwerkcoaches die sinds een jaar actief zijn vanuit Stichting Welzijn Lochem: ...
Lees meer

LEUKE MENSEN ONTMOETEN

| Verhalen van vrijwilligers
Coby Evers heeft haar leven lang in de zorg gewerkt. Bij de thuiszorg als verzorgende in verschillende ...
Lees meer

&JOY motiveert!

| Verhalen van vrijwilligers
Als er iets is wat Eve goed kan overbrengen, is dat je in actie moet komen om iets moois te creëren ...
Lees meer