Post | januari 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Hart voor dementie

Door Marieke Post

Toen Riet Tazelaar met pensioen ging vanuit een functie in de geestelijke gezondheidszorg had zij ineens veel tijd over. Inmiddels is zij ruim vijf jaar belangenbehartiger voor Alzheimer Nederland. Een veelzijdige functie als vrijwilliger die zij bewust heeft uitgezocht.


“Ik was nog hartstikke vitaal en realiseerde mij dat het nodig was om iets om handen te hebben. Ik heb gezocht en gegoogeld en vond bij de organisatie Alzheimer Nederland wat ik wilde. Een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens en de samenleving en daar zelf ook zingeving voor terugkrijgen.”


Het doel van Alzheimer Nederland is om de samenleving dementievriendelijk te maken en de dementiezorg te verbeteren. Als belangenbehartiger helpt Riet om het dementiebeleid op de kaart te zetten en neemt zij deel aan verschillende overleggen waaronder die van het Dementie Netwerk. Een veelzijdig netwerk van bijvoorbeeld praktijkondersteuners, WMO-medewerkers van de gemeente, wijkverpleegkundigen en casemanagers.


“Ik vind het leuk om dichtbij de uitvoering van beleid te staan, de vertaalslag te maken naar de praktijk en te zien dat burgers er wat aan hebben. Wij geven bijvoorbeeld aan welke behoefte bestaat en die informatie vindt zijn weg naar de ambtenaren die de zorg inkopen voor de gemeente. We hebben er ook voor gezorgd dat alle ambtenaren een online cursus hebben gevolgd over hoe je dementie kunt herkennen en hoe je er mee kunt omgaan. Om dezelfde reden bezoeken we winkeliersverenigingen. Mensen met dementie krijgen nog te vaak te maken met onbegrip vanwege een gebrek aan herkenning. Dementie moet uit de taboesfeer waardoor de samenleving voor mensen met dementie toegankelijk blijft.”


Bekend zijn natuurlijk ook de maandelijkse Alzheimer cafés waar Riet als vrijwilliger ook altijd bij is. Riet benoemt dat voor veel mensen het lotgenoten contact van belang is maar de cafés zijn ook gewoon gezellig. Voor haar zelf betekent het de ontmoeting met andere vrijwilligers en het opdoen van informatie.


Riet voelt zich bij Alzheimer Nederland echt ingebed. Het is een organisatie die een beroep kan doen op een groot aantal betrokken vrijwilligers en dat werpt zijn vruchten af. “Als ik zie wat we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, dan ben ik daar trots op. Het voelt als een steentje bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving.”


Het is niet toevallig dat Riet haar vaardigheden juist voor deze doelgroep inzet. “Bij mijn eigen schoonmoeder heb ik gezien wat dementie betekent en met een mens doet. Ik ben toen onder de indruk geraakt van de betrokkenheid en liefde waarmee hulpverleners hun werk doen. Dat heeft mijn man en mij toen veel goed gedaan. Mijn hart werd opengezet voor mensen met dementie en dat wat daarmee te maken heeft.”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

vrijwilliger bij ReubeZorg Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
ReubeZorg werkt vooral met zorgprofessionals en probeert te denken in mogelijkheden voor hun cliënten en het ...
Lees meer

Wervelwind met een groot hart

| Verhalen van vrijwilligers
Als je googelt op Minze Beuving (74 jaar) zie je al snel dat hij een enorme staat van dienst heeft ...
Lees meer

Gezien worden

| Verhalen van vrijwilligers
Op de eerste mooie lentedag van dit jaar is het in de hoofdingang van de Hoge Weide in Lochem een komen en ...
Lees meer