Post | maart 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Duizendpoot Jolien

Door Hendrik Beelen

Voor de liefde verhuisde Jolien Braakman bijna 30 jaar geleden van Neede naar Laren. Waar ze samen met haar man aan de Markeloseweg ging wonen. “Mijn ouders waren niet zo bezig met vrijwilligerswerk en ik, tot aan het moment dat mijn kinderen naar de basisschool gingen, ook niet. Was vooral druk met mijn werk” vertelt Jolien.

Het begon met overblijfmoeder. En al snel kwam de organisatie van het kinderkerstfeest erbij. En daardoor werd ik ook benaderd om mee te doen met de kinderkerk. “Voordat ik het wist, deed ik allerlei vrijwilligerswerk. En dat is niet moeilijk in Laren. We weten elkaar te vinden. Maar ik vond het ook enorm leuk. Deed nieuwe contacten op en voelde me daardoor snel thuis”.


Toen de kinderen wat ouder werden, popten weer hele andere activiteiten op. Zoals muziekvereniging Apollo. Via een van haar zonen (die bij muziekvereniging Apollo speelde), werd Jolien ook betrokken. In haar jeugd had ze viool leren spelen. Bij Apollo stapte ze over op de bariton en daar speelt ze alweer 10 jaar. Maar ze speelt niet alleen, tot voor kort was zij ook penningmeester van het bestuur van Apollo.


Twee rode draden tekenen de vrijwilligersloopbaan van Jolien. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zegt niet snel “nee” als er een beroep op haar wordt gedaan. Daarnaast ontwikkelde ze gaandeweg ook passie voor communicatie en PR. Ze vindt het enorm leuk om naast haar betaalde werk als administratief medewerkster, daar mee bezig te zijn. Die passie ontstond bij de website Larengelderland. Zie www.larengelderland.nl Jolien is al jaren een van de drijvende krachten achter deze website en Facebookpagina. Door haar werk als o.a. editor, worden alle mensen in Laren en Exel op de hoogte gehouden van nieuwtjes en het wel en wee van haar inwoners. De oorspronkelijk zelfstandige website is sinds drie jaren onderdeel van de belangenvereniging Wakker Loarne. Een springlevende vereniging die met haar bestuur en werkgroepen (communicatie, duurzaamheid, leefbaarheid, recreatie en toerisme, verkeer en wonen) opkomt voor de belangen van de mensen uit Laren en Exel. Jolien zit, als voorzitter van de werkgroep communicatie, in het bestuur van Wakker Loarne.


Eind 2018 werd Jolien gevraagd om de communicatie en PR van de fietsvierdaagse te gaan doen. “Ik vind het leuk om daaraan mee te werken omdat ik zelf enorm geniet van de prachtige omgeving waarin wij wonen. En het doet me dan ook goed dat jaarlijks zo’n 650 deelnemers op de fiets de Achterhoek verkennen!” 2023 is een heel bijzonder jaar omdat we 30 jaar bestaan. En dat wordt extra feestelijk. En voor dit evenement zoeken we nog vrijwilligers. We zoeken aanpakkers die in de eerste week van augustus beschikbaar zijn. En het liefst ook mee kunnen werken aan de voorbereiding. Je moet dan denken aan PR, pijlen uitzetten, parkeerhulp en het inschrijven van de deelnemers. Voor meer informatie en opgave kan het beste een mailtje worden gestuurd naar [email protected] Op de website, www.fietsvierdaagseachterhoek.nl, is meer informatie over de fietsvierdaagse te vinden. Als we afscheid nemen, vraag ik Jolien hoe ze het allemaal klaarspeelt. “Gewoon blijven doen” is haar antwoord. 

Deel blogpost