Post | december 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

DááR DOE IK HET VOOR

Door Ria Elstgeest
DááR DOE IK HET VOOR

DááR DOE IK HET VOOR

Ilonka ten Velde is een van de ruim 60 vrijwilligers bij de Zonnebloem, afdeling Gorssel. In haar gezellige huiskamer, waar de lichtjes in de kerstboom al branden en Santa Klaus de wacht houdt, vertelt Ilonka over haar drijfveren om dit werk te doen.

ACTIVITEITENBEGELEIDER EN ORGANISATOR

Zo’n 7 jaar geleden, toen de kinderen gingen studeren, heeft zij zich hier aangemeld. Niet eerder tijd en idee gehad om vrijwilligerswerk te doen. Maar in combinatie met een paar uur minder werk zocht zij iets om erbij te doen. Zoekend vond ze haar inspiratiebron in haar moeder, die al jaren gasten bezoekt in haar eigen woonplaats. Ilonka bezoekt ook gasten. Daarnaast is zij actief als activiteitenbegeleider en organisator. Voor een draaiboek draait zij haar hand niet om. Ilonka: “dat is zo makkelijk: even een hoop werk om alles op een rij te zetten om het een volgende keer heel makkelijk te hebben. Dan pak ik of een collega het draaiboek uit de kast en is de klus zo geklaard. Maar hoewel ik mezelf heel flexibel vind, is het af en toe lastig om iets uit handen te geven….haha!”

DE KLEINE DINGEN…. DAAR DOE IK HET VOOR

De Zonnebloem is vooral gericht op mensen met grote of kleine fysieke beperkingen vanaf 18 jaar. Ilonka vertelt verder: “Hier in Gorssel is het voornamelijk de groep ouderen voor wie wij kleinschalige activiteiten organiseren. Activiteiten- en welzijnswerker is mijn beroep. Ik kan veel van mijn ideeën en creativiteit kwijt. En als ik daarmee andere mensen blij maak, ben ik weer blij!”

Dat blijkt wel als Ilonka vertelt over een van haar laatste workshops: dotten: met een spijker of stokje stippen verf aanbrengen op porselein. Haar ogen glimmen als ze met een grote glimlach vertelt: “komt een oudere heer binnen wandelen, die slecht kan zien! Zegt dat hij voor de gezelligheid komt… dat vind ik fantastisch: dáár doe ik het voor… Het zijn de kleine dingen die het doen. Bij onze start om samen te eten in november, vertelt een gast na afloop hoe ze heeft genoten van dit uitstapje: eerst een prachtige rit met de bus vanuit Eefde naar Epse en dan lekker eten… “

VOORZITTER en VRIJWILLIGERS

De hamer van de voorzitter zoekt een nieuwe leidende hand. De Zonnebloem, afdeling Gorssel biedt gezelligheid, trouwe bestuursleden, enthousiaste vrijwilligers en een vergaderschema van gemiddeld 1 x per maand. Vrijwilligers kunnen zich altijd melden: nooit te veel. Daardoor is er een grote vrijheid in frequentie van het bezoeken van ouderen, die graag eens iemand op bezoek krijgen. In goed overleg wordt afgesproken wat bezoeker en gast wensen. Iedereen weet wel hoe groot de eenzaamheid onder ouderen kan zijn…. Ilonka: “het zal helpen als de gasten zelf aan familie, vrienden en buren vertellen hoe fijn die bezoekjes zijn. Dan kunnen anderen weer op het idee gebracht worden om zich als vrijwilliger aan te melden. Ik hoop binnenkort nieuwe collega’s te mogen verwelkomen” (je kan deze vrijwilligersvacature vinden op lochemdoet.nl).

O ja!! Willeke Alberti komt zingen op 21 maart 2023 in de kerk in Gorssel!! Kijk voor meer info op de website van de Zonnebloem afdeling Gorssel”.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
veteranenontmoetingscentrum Eefde

Veteranen ontmoeten elkaar in Eefde

| Verhalen van vrijwilligers
Samen met haar man Serge is Esther van Dijk uit Gorssel heel wat uren te vinden in de Detmerskazerne in Eefde ...
Lees meer
POWER vrijwilligers Rita Beuving en Henny Jansen

Herinrichten van je leven….

| Verhalen van vrijwilligers
Herinrichten van je leven….

In het najaar gaat het project ‘POWER Veerkracht op leeftijd’ van Welzijn ...
Lees meer
Ambassadeurs voor Lochem

Ambassadeurs voor Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
Ambassadeurs voor Lochem

Het is zomervakantie in heel Nederland en voor het mooie weer hoef je ...
Lees meer