Post | april 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

Door Ria Elstgeest
MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

Dat was het antwoord van onze nieuwe, jonge interviewster voor “Vrijwilliger Centraal”, op de vraag waar haar liefde voor taal begon. Zij is Lotte van der Sluijs, 18 jaar en ‘heeft veel met taal’. Al ver vóór de eerste stappen in school vroeg ze haar moeder hoe je de letters moest schrijven. Deze schreef ze in de lucht en Lotte kopieerde ze stuk voor stuk op papier. Zo is zij begonnen met verhalen schrijven. Op de Vrije School in Drenthe is altijd ruimte genoeg geweest om te schrijven. Deed ze liever dan rekenen… Aan de vele jaarfeesten bewaart Lotte fijne en gezellige herinneringen.


Geboren in Drenthe volgde ze op 12-jarige leeftijd haar ouders naar Portugal. Daar hoefde zij niet naar school maar kreeg online les. Dat betekende veel tijd voor zichzelf en het schrijven van verhalen. “Het was wel eenzaam ja en toch heb ik me goed kunnen vermaken”, vertelt Lotte. Schoolvriendinnen waren er dus niet, wel dochters van kennissen, die soms met hun ouders op de koffie kwamen. Engels en gebarentaal zijn toen haar communicatiemiddelen geweest. Veel buiten zijn, in de prachtige natuur: daar genoot ze van. Tot drie jaar geleden haar ouders weer naar Nederland kwamen. Het gezin is in Lochem terecht gekomen en Lotte op het Staring College. Door haar ervaring met dagelijks op jezelf aangewezen te zijn, heeft ze geen moeite gehad met het veel thuisblijven en leren door het corona-virus. En ook in deze periode was haar schrijverij een goed maatje. Het is vooral het schrijven van verhalen dat haar boeit. “Voor gedichten heb ik nog niet voldoende geduld en concentratie omdat er dikwijls zoveel in zit. Maar ik lees ze wel graag. Met de tijd zal het vast beter gaan”, laat ze enthousiast en vrolijk weten. Inmiddels is Lotte toegetreden tot de redactie van de schoolkrant van het Staring College, waar zij zich als een vis in het water voelt.


Lotte reageerde op de vacature in de Berkelbode, waar LochemDOET om nieuwe interviewers vroeg. Het eerste verhaal is enkele weken terug verschenen. Dat ging over een van de vrijwillige chauffeurs, waar SWL een beroep op doet als mensen vervoer nodig hebben. Haar gezellige en warme woorden hebben verscheidene mensen gestimuleerd om zich aan de melden als nieuwe vrijwilliger! De redactie van LochemDOET is blij met zo een jonge en enthousiaste verhalen schrijfster. We zullen de komende maanden zeker meer van haar lezen. 


foto: Lotte van der Sluijs

gemaakt Joy Broekema

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

NL-DOET reportage

| Verhalen van vrijwilligers
LochemDOET op reportage tijdens NLdoet
15 en 16 maart was weer het landelijke vrijwilligersevenement NLdoet ...
Lees meer

Samen werken aan sterke vrijwillige besturen!

| Verhalen van vrijwilligers
LochemDOET, de Sportraad Lochem en Cultuur Contact gemeente Lochem starten in 2024 met BestuurdersCentraal om ...
Lees meer

De waardering en blije reacties geven veel voldoening!

| Verhalen van vrijwilligers
De Vrijwillige Dienstverlening is een bijzonder onderdeel van Welzijn Lochem. Dagelijks zitten vrijwilligers ...
Lees meer