Post | oktober 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Marke Lochem: meer natuur langs de Berkel!

Door Hendrik Beelen

Marke Lochem: meer natuur langs de Berkel!

Groene 0ase tussen stad en bedrijventerrein

Bijna iedereen weet dat de Berkel door onze gemeente Lochem stroomt. Minder bekend is de “natuurstapsteen Stijgoord” aan de oostkant van de stad bij het bedrijventerrein Stijgoord (op de plaats van het voormalige zwembad Stijgoord) die afgelopen jaren ontwikkeld is.

Drie hectare grond verandert, dankzij de inzet en het uithoudingsvermogen van vrijwilligers en buurtbewoners, in een groene oase tussen de stad en Friesland Campina en WILA.

“Er groeien hier inmiddels 25 verschillende soorten planten en ieder jaar weten meer dieren het gebied te vinden” vertelt Alfred te Pas. Alfred is secretaris-penningmeester van stichting Marke Lochem. Ik ontmoet hem bij de ingang tegenover de loods van de Berkel zomp. Samen verkennen we het gebied. Alfred wijst op een waterplas. “Daar was tot 1993 het diepe bad van zwembad Stijgoord, nu is het een berging voor de opvang van overtollig regenwater”.

Na sluiting van het zwembad zag het er lang naar uit dat het terrein dienst zou gaan doen als bedrijventerrein. Maar door de volhardendheid van een aantal initiatiefnemers (die later de kern van het bestuur van Marke Lochem vormen) was het waterschap (eigenaar van de grond) bereid om mee te gaan in de gewenste natuurontwikkeling. De handen werden ineengeslagen en er werd gesnoeid, gemaaid, gekapt, gegraven en geplant. De hulp van de buurtbewoners was daarbij enorm belangrijk. En het resultaat mag er zijn. Een natuurlijke overgang tussen de stad en het bedrijventerrein! Een gebied om al wandelend te genieten van unieke natuur langs de Berkel.

Marke Lochem

Stichting Marke Lochem, opgericht in 2019, mag tevreden zijn zou men denken. En dat klopt, maar er zijn meer ambities. “We openen 8 oktober en nestelwand voor oeverzwaluwen. Misschien kan er ook een vleermuiskelder worden gebouwd. En……. Wij willen vooral heel graag de inwoners van de gemeente Lochem inspireren om in hun buurt zelf initiatieven te nemen. Initiatiefnemers kunnen een beroep doen op ons. Wij hebben bijvoorbeeld de gemeente en het waterschap laten weten dat wij kansen zien voor een ecologische verbinding langs de Berkel tussen het waardevolle natuurgebied Mariabos bij de Cloese en Stijgoord. Het zou uiteindelijk geweldig zijn om van Zutphen tot de grens met Duitsland stapstenen langs de Berkel te ontwikkelen en deze met elkaar te verbinden. En gelukkig zijn er verder naar het oosten ook al initiatieven ontplooid zoals in Rekken en in Eibergen. Het enthousiasme bij Alfred en zijn collega’s is groot!

Versterking

Marke Lochem zoekt versterking. We doen nu een beroep op wisselend aantal mensen die eens per maand op zaterdagochtend helpen het terrein in orde te houden. Voor die groep zoeken we versterking. Maar het zou ook mooi zijn om ons werk meer bekend te maken. En daarom zijn mensen die onze communicatie gaan verzorgen ook van harte welkom!

Op 8 oktober is ervan af 11.00 uur een open dag. Dan kan er kennisgemaakt worden met Stijgoord en met ons werk. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie staat op de website www.markelochem.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

vrijwilliger bij ReubeZorg Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
ReubeZorg werkt vooral met zorgprofessionals en probeert te denken in mogelijkheden voor hun cliënten en het ...
Lees meer

Wervelwind met een groot hart

| Verhalen van vrijwilligers
Als je googelt op Minze Beuving (74 jaar) zie je al snel dat hij een enorme staat van dienst heeft ...
Lees meer

Gezien worden

| Verhalen van vrijwilligers
Op de eerste mooie lentedag van dit jaar is het in de hoofdingang van de Hoge Weide in Lochem een komen en ...
Lees meer