Post | april 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

LochemDOET deelt kennis met vrijwilligersorganisaties

Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Op 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Het gaat over de positie en plichten van bestuursleden en toezichthouders en hun aansprakelijkheid. Maar ook over financieel beleid en goedkeuring van uitgaven, procedures bij grote uitgaven of investeringen en regels omtrent belangenverstrengeling.


De WBTR zorgt voor minder gedoe in je vereniging. Het behoedt huidige bestuursleden voor persoonlijke aansprakelijkheid én laat nieuwe bestuursleden zien dat zaken goed op orde zijn. Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.


Statutenwijzigingen

Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen kunnen nog tot 5 jaar na invoering van de WBTR gedaan worden. In die tijd gaat de Wet boven de eigen statuten.


Checklist

De WBTR vraagt meer dan alleen het aanpassen van de statuten. Het is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren. Er is een korte checklist gemaakt voor verenigingen en stichtingen om te zien wat de gevolgen van de WBTR voor de organisatie zijn. De checklist geeft aan wat er aangepast moet worden, maar niet hóe bepaalde zaken aangepast moeten worden. Daarvoor is namelijk een stappenplan ontwikkeld.


WBTR stappenplan

Het Instituut Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB) heeft een WBTR-stappenplan ontwikkeld om verenigingen en stichtingen te ondersteunen. Met uitvoering van dit stappenplan kunnen organisaties aan de nieuwe Wet gaan voldoen. Het is ontwikkeld door een team van deskundigen die veel kennis en ervaring hebben met verenigingen en stichtingen.

Het stappenplan is vooral van waarde voor kleinere verenigingen met vrijwillige bestuursleden. Deze krijgen allemaal te maken met de invloed van de nieuwe wet op hun werk en aansprakelijkheid Door afspraken en regels goed vast te leggen, wordt het risico geminimaliseerd. Dat is goed voor zittende, maar ook voor toekomstige bestuursleden.


Meer uitleg?

Via LochemDOET kan je deelnemen aan een gratis Webinar met meer uitleg over WBTR? Op woensdag 5 mei en dinsdag 18 mei zijn er weer 2 bijeenkomsten voor kleine verenigingen en stichtingen. Kijk voor ons actuele aanbod op www.lochemdoet.nl/lochemtraint en meld je geheel gratis aan.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

‘Ik doe het ook voor mezelf, ik word er blij van’

| Verhalen van vrijwilligers
‘Ik doe het ook voor mezelf, ik word er blij van’

Ellen van der Donk is vrijwilligster voor ...
Lees meer

DE VELDHOEK LÉÉFT

| Verhalen van vrijwilligers
DE VELDHOEK LÉÉFT
Veel senioren uit de regio Harfsen en Kring van Dorth weten “de Veldhoek” aan de Gentiaan ...
Lees meer

KNOOPPUNTEN IN HET LEVEN

| Verhalen van vrijwilligers
KNOOPPUNTEN IN HET LEVEN
Prachtige fietstochten kunnen we maken met de “knooppunten”: borden waarop routes ...
Lees meer