Post | november 2020 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Iets anders doen

Door Wendy Goodin
Iets doen waar je energie van krijgt, waarbij je jouw talent en ervaringen in kunt zetten. Dat zochten en vonden Betty Tiessink en Karien Geurts in vrijwilligerswerk. Binnen een project van de Vrijwilligerscentrale uit de gemeente Lochem, met ontwikkelen, organiseren en verbinden als belangrijkste taken. Meer iets dat je verwacht bij een betaalde baan? Misschien wel, maar toch biedt dit de mogelijkheid om je vrijwillig in te zetten op een manier die bij je past. Karien en Betty: “De algemene insteek is en blijft dat het ten goede komt aan anderen.”

Vanaf januari 2021 zal de Vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem zijn omgebouwd naar een platform: Lochem DOET Karien: “het voordeel is dat iedere organisatie zichzelf en de vrijwilligersvacatures straks beter kan laten zien en dat mensen die vrijwilligerswerk willen doen beter hun weg kunnen vinden.“ Betty vult aan: “we starten met de organisaties die nu al de vrijwilligerscentrale gebruiken om vrijwilligers te vinden. Daarna gaan we ook andere organisaties en verenigingen uit alle kernen van de gemeente Lochem benaderen. Wij hebben nu al ruim 600 organisaties en verenigingen gevonden voor wie dit interessant kan zijn!”


Betty en Karien worden ondersteund door betaalde krachten vanuit de Vrijwilligerscentrale. “Dat maakt het ook leuk“, legt Karien uit. “Ik doe eigenlijk alleen wat ik leuk vind. Het is niet vrijblijvend maar wel vrijwillig, en dat maakt dat je meer vrijheid hebt in wat je precies doet.”

Waarom niet een meer gangbare vrijwilligersklus? Beide leggen uit dat vrijwilligerswerk voor hen net als betaald werk, draait om wat bij je past. Dat kan een praatje maken zijn of koffie schenken maar dus ook meewerken aan een project als LochemDOET. Betty: “Ik deed eigenlijk altijd al vrijwilligerswerk, van alles wat; op school en bij diverse verenigingen. Ik hou er van om iets vanaf nul op te bouwen en te pionieren.” Dus dit project transitie van Vrijwilligerscentrale naar Lochem doet! past heel goed bij mij.

Karien is naast deze vrijwilligersklus ook taalmaatje. Ze kwam bij de vrijwilligerscentrale omdat ze nog iets zocht wat bij haar ambitie past. Karien: “er is veel moois mogelijk als je vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Ik geloof dat dit de maatschappij een stuk mooier maakt.” Het aanbod om mee te werken aan LochemDOET paste precies in dit straatje. Hiervoor werkte Karien vooral in het buitenland als vrijwilliger. “Ik bedacht dat dat ook dichter bij huis kon,” vertelt ze lachend. “Ik richt me binnen het project bewust op de mogelijkheden voor mijn woonplaats, Gorssel. Ik denk dat vóór Gorssel, dóór Gorssel beter werkt.”


Betty: “het zou goed zijn voor maatschappelijke organisaties om te beseffen dat er veel meer kan dan het voor de hand liggende vrijwilligerswerk. Je kunt door bijvoorbeeld projecten als vrijwilligerswerk aan te bieden mensen helpen aan werkervaring. Daarbij is het wel belangrijk om van tevoren de flexibiliteit en vrijheid die je mag nemen goed af te spreken. Ik merk dat dat goed werkt. ”

Ook een minder voor de hand liggende klus die prima door vrijwilligers kan worden gedaan? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale voor tips over hoe je dit bijvoorbeeld vorm kunt geven en mensen kunt vinden. Mail naar [email protected] of bel 0573-297000.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
SAMEN ETEN SCHUIF MAAR AN!

SAMEN ETEN SCHUIF MAAR AN!

| Verhalen van vrijwilligers
Staat op de schorten van drie dames, die elke laatste vrijdag van de maand hun beste beentjes voor zetten om ...
Lees meer
MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

MIJN EERSTE LETTERS HEB IK UIT DE LUCHT GEGREPEN

| Verhalen van vrijwilligers
Dat was het antwoord van onze nieuwe, jonge interviewster voor “Vrijwilliger Centraal”, op de vraag waar haar ...
Lees meer