Post | september 2023 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Herinrichten van je leven….

POWER vrijwilligers Rita Beuving en Henny Jansen

Herinrichten van je leven….


In het najaar gaat het project ‘POWER Veerkracht op leeftijd’ van Welzijn Lochem weer van start. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten/workshops en is bedoeld voor mensen (60+) die naar zichzelf willen kijken en nadenken over vragen als: ‘wie ben ik? waar sta ik?’ en ‘waar wil ik naar toe?’.

De cursus wordt begeleid door Rita Beuving en Henny Jansen, speciaal voor POWER opgeleide vrijwilligers. Zij zijn lid van de plaatselijke POWER-groep, die deel uitmaakt van het landelijk project POWER geïnitieerd door Gilde Nederland.

 

Rita Beuving

Rita (74) is een fervent vrijwilliger met inmiddels een rijke bron van ervaring binnen Welzijn Lochem. Zij meldde zich daar nadat zij op haar zestigste stopte met werken binnen de GGZ maar nog volop energie had om haar bijdrage te leveren aan de samenleving. Voor haar een vanzelfsprekende keuze, het omkijken naar een ander en het creëren van een zorgzame omgeving zitten haar in het bloed. Dat is haar ook aan te zien, met haar vriendelijke open blik kijkt ze echt naar mensen, het nodigt als vanzelf uit om je verhaal te vertellen. Zij is het no-nonsense type met een accepterende houding naar de mensen die ze ontmoet. Zo zal menigeen die met haar als vrijwilliger in contact is geweest dat hebben ervaren. Denk aan de buurtbemiddeling waarvoor zij zich 5 jaar heeft ingezet, de projectgroep Eenzaamheid en de ontmoetingsruimte in Epse. Ook bij het project POWER is zij al vanaf het begin (2015) betrokken en heeft inmiddels al vele workshops begeleid. Zij vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en daarvoor biedt POWER voldoende uitdaging. De diversiteit aan mensen met ieder hun persoonlijk levensverhaal, veelal op een kruispunt in hun leven met hun eigen vragen, vraagt om een gerichte begeleiding van het groepsproces zodanig dat een ieder zich gezien voelt. Dat groepsproces is de essentie van de POWER workshops, men zoekt inzicht, (her)oriëntatie en inspiratie en vindt dat bij elkaar. ‘Dat is de kracht van het samenwerken’, aldus Rita.

 

Henny Jansen

Henny (68) is sinds twee jaar met pensioen. Hij werkte als verpleegkundige en onderwijskundige binnen het gezondheidszorgonderwijs. Op dit moment is hij volop bezig deze fase in zijn leven opnieuw in te richten. Zo verhuisde hij van Warnsveld naar Lochem en trekt er, samen met zijn vrouw, regelmatig op uit met de caravan. Hij wil nog veel zien en ervaren maar ook zijn steentje blijven bijdragen waar dat mogelijk is. Dat doet hij bij de Alzheimerstichting en de adviesraad Sociaal Domein. Daarnaast wordt hij opgeleid als Berkelschipper en vaart op de zomp.

Henny gaat nu, samen met Rita, voor het eerst een POWER groep begeleiden. Hij heeft onlangs de voorbereidende trainingsdagen afgerond en heeft er veel zin in. Hij is benieuwd naar de ervaringen van leeftijdgenoten met betrekking tot het herinrichten van hun leven en ziet uit naar een inspirerende groep van zowel mannen als vrouwen. Een gemengde groep heeft, volgens Henny, een duidelijke meerwaarde door de variatie aan inbreng wat zorgt voor dynamische energie. Het Powerconcept heeft het voordeel dat het veel ruimte biedt voor eigen invulling; er is een kapstok nodig dat geboden wordt door de thema’s maar daarbinnen bepaalt de groep de richting van de ontwikkeling. ‘Wij reiken een platform aan maar de deelnemers gaan vervolgens met elkaar verder en vormen groepjes rond gemeenschappelijke interesses, dat vind ik het mooie van POWER’!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
veteranenontmoetingscentrum Eefde

Veteranen ontmoeten elkaar in Eefde

| Verhalen van vrijwilligers
Samen met haar man Serge is Esther van Dijk uit Gorssel heel wat uren te vinden in de Detmerskazerne in Eefde ...
Lees meer
Ambassadeurs voor Lochem

Ambassadeurs voor Lochem

| Verhalen van vrijwilligers
Ambassadeurs voor Lochem

Het is zomervakantie in heel Nederland en voor het mooie weer hoef je ...
Lees meer
'Die glimlach, daar doe ik het voor’

'Die glimlach, daar doe ik het voor’

| Verhalen van vrijwilligers
'Die glimlach, daar doe ik het voor’

De Graaf Obstacle Run is een sportief festijn in Lochem voor jong ...
Lees meer