Post | juni 2022 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Goed voorbeeld doet volgen!

Door Ria Elstgeest & Joy Broekema

Corona heeft de afgelopen twee jaar veel invloed gehad op onze samenleving. Ook medewerkers in verpleeghuizen hebben een heftige periode achter de rug en moeten nog steeds bijkomen. Ondanks alle omstandigheden worden bewoners liefdevol verzorgd. De zorgmedewerkers verplegen, maken het gezellig in de huis- of koffiekamer en doen spelletjes. Tussen de bewoners en zorgmedewerkers lopen studenten rond: ‘snuffelen’ aan het werk om hen heen. Marloes Bisseling was ooit één van deze studenten. Zij vertelt haar verhaal. 


PASSIE

“Tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen heb ik onderzoek gedaan binnen een verpleeghuis. Voor mij is dat de gelegenheid geweest om het werk van de zorgmedewerkers te ervaren. Wat mij vooral is opgevallen, is de passie waarmee het werk gedaan werd. Van het omgaan met de bewoners en het koffieschenken tot een spelletje spelen in de huiskamer. Van hieruit is mijn interesse in de ouderenzorg ontstaan.”


MENSEN HELPEN

Marloes wil graag mensen helpen. Als zij op Facebook een pagina ziet waarin een oproep voor vrijwilligers gedaan wordt bij Stichting Welzijn Lochem (SWL) Seniorenwerk, meldt zij zich aan. Zij komt terecht bij het IIG team, dat staat voor Informatie en Inspiratie Gesprek. Het IIG project maakt het mogelijk dat inwoners in de gemeente Lochem een gratis gesprek kunnen krijgen met vrijwillige voorlichters. Mensen vanaf 60 jaar worden hier eenmaal in de vijf jaar voor benaderd. In het inspirerende gesprek met een vrijwillige voorlichter komen een aantal onderwerpen aan de orde zoals lichamelijke gezondheid, betekenisvol leven, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven. Diverse andere zaken komen ook ter sprake, bijvoorbeeld ondersteuning bij administratie, dementie, gezonde leefstijl etc.

Marloes vertelt: “Ik vind het fijn om met ouderen te praten, dan hoor ik hun ervaringen en leer ervan. Ik hoor ook graag hoe het met een inwoner van de gemeente Lochem gaat. Soms komen er dingen boven in een gesprek waar SWL iets in kan betekenen. Dan vertel ik waar SWL voor staat en wat er allemaal mogelijk is en dat is echt veel. Ik ben dan het eerste contact van SWL en zorg dat de mensen met de juiste personen van SWL in contact komen. Ik krijg daar positieve energie van!” 


Marloes hoopt dat haar verhaal meer mensen inspireert om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is heel belangrijk werk en geeft zoveel voldoening!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Een mensen-mens is nooit alleen

| Verhalen van vrijwilligers
Na een uitgebreide rondleiding in het wel heel stille Openluchttheater Lochem, staan koffie en koek klaar in ...
Lees meer
Betrokken en gedreven!

Betrokken en gedreven!

| Verhalen van vrijwilligers
Bij Voetbalvereniging Sportclub Lochem staat Yousef Kora (19) in het zonnetje op het terras dat mooi uitzicht ...
Lees meer
VAN TABLET NAAR TUIN NAAR......

Van tablet naar tuin naar....

| Verhalen van vrijwilligers
Een sociaal, gezellig praatje met een kopje koffie. Als vrijwilliger van SWL doet Lars Hurenkamp niets liever ...
Lees meer