Post | mei 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

Betrokken en gedreven!

Door Marieke Post
Betrokken en gedreven!

Bij Voetbalvereniging Sportclub Lochem staat Yousef Kora (19) in het zonnetje op het terras dat mooi uitzicht biedt over de voetbalvelden. Yousef is hoofdtrainer van het jeugdteam ‘onder 11-1’. In competitietijd is hij drie keer in de week op de velden te vinden om zijn team te trainen. Daarnaast coördineert hij de trainingen van de jeugdteams (Sportclub Lochem Academy) en begeleidt hij beginnende jeugdtrainers. Uit wat Yousef vertelt en doet, blijkt betrokkenheid en gedrevenheid.


“Ik voetbalde al een paar jaar bij Sportclub Lochem. Toen ik 15 was, hadden een vriend en ik het idee om een keer training te geven. Toen we dat zeiden, kregen we gelijk een eigen gemengd team met negen spelers ‘onder 9’. We kregen oefeningen die we konden doen maar die eerste trainingen waren nog wat chaotisch, met springende kinderen en radslagen in het veld. De trucjes van het vak kenden we nog niet. Als je jonge kinderen wat uitlegt, moet je bijvoorbeeld zorgen dat je zelf voor een saaie achtergrond staat en de kinderen niet afgeleid worden. Ook wil je kinderen snel aan het werk zetten. Dat doen we met de methode “praatje, plaatje, daadje”: leg het uit, doe het voor, voer het uit.”


Inmiddels is het vier jaar verder en behaalde Yousef met zijn team afgelopen herfst een gedeelde eerste plaats in de hoofdklasse. Een prestatie waar Yousef terecht trots op is. “De winst is mooi, maar het gaat vooral om de gezamenlijke prestatie. Dat je ziet dat de afspraken uit de trainingen goed worden nageleefd, dat spelers zelf nadenken over wat slim is om te doen en met een idee het veld op gaan. Ik wil kinderen laten nadenken door open vragen te stellen. Dan prikkel je ze en merk je dat een kind er over nadenkt en zelf met een goed antwoord komt.”


Zelf heeft Yousef ruim 10 jaar gevoetbald maar nu haalt hij zijn plezier vooral uit het trainen. “Voetbal is een leuk teamspel om je mee bezig te houden. Je staat op een mooi veld met 22 man en een bal en er kan van alles gebeuren. Maar ik ben ook leergierig, ik wil ‘up to date’ blijven en anderen wat bij brengen. Iets langzaam laten inslijpen bij je team. Ik train vaak in blokken van twee weken op een onderdeel, zoals aanvallen. Als je daarvan dan de resultaten in een wedstrijd terugziet, dan zie je de stappen die je met het team in een jaar hebt gemaakt.”


Dat corona de competitie heeft stilgelegd, is daarom jammer, vertelt Yousef. Het meetmoment om te zien waar je met je spelers staat, is weggevallen. “Maar we trainen nu nog steeds tweemaal in de week en organiseren éénmaal in de twee weken een sportieve activiteit. Voor de jeugdleden geldt bovendien dat ze in de eerste plaats plezier moeten hebben. Dat staat voorop. In de tweede plaats komt de ontwikkeling en als derde de prestatie.” 


Yousef wil zelf ook stappen zetten in zijn ontwikkeling en binnen de club is daar veel ruimte voor.

Hij heeft de juniorentraining en de pupillentraining afgrond, wil graag starten met de UEFA-C cursus en loopt mee met de assistent van de ‘onder 19-1’. Volgend seizoen start hij als trainer van het team ‘onder 14-1’. Een team dat speelt op groot veld in de hoofdklasse. Een mooie uitdaging met een gedreven trainer. Dat voorspelt veel goeds.

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
‘Stilzitten is niks voor mij’

‘Stilzitten is niks voor mij’

| Verhalen van vrijwilligers
LOCHEM - Monique Schutte is vrijwilligster bij verzorgingstehuis Het Vandermolenhuis aan de Zutphenseweg in ...
Lees meer
Marke Lochem: meer natuur langs de Berkel!

Marke Lochem: meer natuur langs de Berkel!

| Verhalen van vrijwilligers
Marke Lochem: meer natuur langs de Berkel!
Groene 0ase tussen stad en bedrijventerrein
Bijna iedereen ...
Lees meer
‘Ik doe het ook voor mezelf, ik word er blij van’

‘Ik doe het ook voor mezelf, ik word er blij van’

| Verhalen van vrijwilligers
‘Ik doe het ook voor mezelf, ik word er blij van’

Ellen van der Donk is vrijwilligster voor ...
Lees meer