Vrijwilligerstraining Home-Start

Vrijwilligerstraining Home-Start

Workshop · 25 jan 2023, 09:30 - 12:30
Boterstraat 2, 7051 DA Varsseveld, Netherlands
Kinderen & JongerenWelzijn
U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze workshop. Bekijk open workshops hier.5 plaatsen over.
Deel workshop
Home-Start
#58810
Scan me of ga naar www.lochemdoet.nl/o/Home-Start2/activiteiten/Vrijwilligerstraining-Home-Start/58810 om je aan te melden

Contactpersoon

Nicole Tannemaat – van den BulkStel de contactpersoon een vraag

Samenvatting

Heb jij affiniteit met ouders en kinderen die tijdelijk wat ondersteuning kunnen gebruiken, dan verwelkomen wij jou graag als vrijwilliger bij Home-Start!

Uitgebreide omschrijving

Wat is Home-Start?

Home-Start is een project waarbij vrijwilligers (opvoed)ondersteuning, praktische hulp en vriendschap bieden aan zwangeren en ouders met kinderen in de leeftijd van 0 – 14 jaar. Het doel is om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Als Home-Start vrijwilliger bezoek je het gezin één dagdeel per week. 


Soms maak je het verschil door gewoon een luisterend oor te bieden, ervaringen uit te wisselen, samen iets leuks te doen of de buurt te verkennen. Dat soort kleine dingen bieden vaak al steun of geven lucht. 


Home-Start vrijwilligers cursus!

Op 25 januari 2023 start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op 4 woensdagochtenden (25 jan, 1 febr, 8 febr. en 15 febr. 2023) op het Yunio hoofdkantoor in Varsseveld. Deze ochtenden staan in het teken van interactie, kennisoverdracht, bewustzijn vergroten en ervaringen delen. Daarnaast is er aanvullend een E-learning, die de theorie verder toelicht. Zie hier een globaal overzicht van de inhoud van de cursus:


Dag 1

Kennismaken met Home-Start en elkaar.


Dag 2

Deze ochtend staat in het teken van opvoedingsondersteuning. Wat zijn jouw normen en waarden en hoe ga je om met een gezin die andere normen en waarden hanteren? Wat is draaglast en draagkracht? Wat zijn risico- en beschermende factoren? Ook komt er een gastspreker die door middel van videobeelden laat zien hoe je een ouder kunt empoweren.


Dag 3

Op dag 3 gaan we in op het onderwerp communicatie en interculturele communicatie, middels oefeningen zorgen we voor bewustwording in het actief luisteren, vragen stellen en zicht krijgen op je referentiekader. De tweede helft van de ochtend krijgt de cursist inzicht in de cultuurverschillen van een F- en G cultuur en komt er een cultuurverbinder haar ervaringen vertellen. 


Dag 4

Waar liggen jouw grenzen als vrijwilliger en hoe ga je om met vertrouwelijke informatie? De onderdelen ‘grenzen’ en ‘vertrouwelijkheid’ worden middels casuïstiek verder uitgediept. Ook vandaag staan er gastsprekers op het programma, er komen twee ervaren vrijwilligers vertellen over hun vrijwilligerswerk bij Home-Start. We sluiten de cursus af met een certificaat en een gezamenlijke lunch.


Interesse?

Zie ook de vrijwilligers vacature op Lochem Doet.


Hoe kom ik er?

U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze workshop. Bekijk open workshops hier.5 plaatsen over.
Deel workshop

Over Home-Start

Home-Start is een wereldwijd programma voor gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden ouders vriendschappelijke en praktische ondersteuning bij het opvoeden van kinderen.
Yunio
Home-Start wordt vanuit Yunio jeugdgezondheidszorg aangeboden.
Groeien is groter worden. Van baby tot peuter, van kleuter tot jongvolwassene. Als mens, als ouder. Yunio is er om je te helpen. Groeien doe je samen!