Post | september 2021 | Verhalen van vrijwilligers | 2 min lezen

NET ACHTER DAT MUURTJE

Door Ria Elstgeest
buurtbemiddeling

NET ACHTER DAT MUURTJE…

Zitten de buurman en buurvrouw, die het net als jij gewoon goed, normaal en gezellig willen hebben in de buurt. “Goedemorgen buurman!”, ”Lekker weertje buuf!” Toch kan het gebeuren dat door niet-communiceren, niet-weten en soms ook onwil, buren elkaar niet meer kunnen luchten of zien.

Totdat een van beiden het zat is en de hulp inroept van GoedeBuren, de buurtbemiddeling van SWL. Daar vertelt een van hen, vrijwilliger en buurtbemiddelaar Marcel Schoemaker met respect en compassie over.

WERKTERREIN

“Mijn werkgebied is de hele gemeente Lochem. Ik blijf wel uit mijn eigen buurtje. Mijn drijfveer is om mensen te helpen. Ik heb de opleiding voor mediator gedaan. Sinds zo’n drie jaar ben ik werkzaam bij SWL. Mensen noemen mij ‘een rustig persoon, die goed kan luisteren’”.

Van HARMONIE naar DISHARMONIE naar HARMONIE

Eéns goede buren merken vaak te laat, dat er iets aan hun buren-relatie schort. De hartelijkheid is een stuk minder of helemaal weg, er wordt nauwelijks gegroet, men ontwijkt elkaar.  Er wordt “schuin gekeken naar die ver overhangende tak”, terwijl er veel meer kleine akkefietjes opgestapeld zijn. Er is een muur gegroeid, die alsmaar hoger en dikker wordt.

Marcel: “Aan beide kanten heerst onvrede over deze ongezellige situatie. Maar wie zet die eerste stap? Als onze hulp door de een ingeroepen wordt, is het dikwijls even schrikken voor de ander. Wij praten dan eerst met de aanvrager, horen aan en stellen vragen. Daarna gaan we bij de andere partij langs. Het is interessant om te zien hoe verschillend de beelden van elkaar zijn die ik op dat moment krijg! Dan is het boeiend om te ervaren, dat het ons dikwijls lukt om de buren weer in gesprek te brengen met elkaar. Beiden kanten krijgen de gelegenheid zich gehoord en gezien te voelen. Door ons luisteren, de vragen en bevestigingen, spiegelen wij. Tegelijkertijd ontdekken de buren van beide kanten dan zelf de oplossing en zijn daarmee ook eigenaar! Door met elkaar die diepte in te gaan, lopen we het pad uit. Mooier kan dit werk niet zijn”.

Als bemiddelaar dus net even die deuk in de muur slaan, die bovenste rij stenen weg halen of mee lopen naar de andere kant van die muur, maken het werk succesvol.

Marcel gaat verder: “Want we weten, dat beide partijen last hebben van het conflict. Niemand leeft met plezier in onmin met buren. De opgetrokken muur weerhoud je om aan een oplossing te werken. Die ander dat niet gunnen, is eigenlijk het jezelf niet gunnen….Toch zal er altijd door beide partijen water bij de wijn gedaan moeten worden…. Dit proces begeleiden tot een positief eind is ons streven!”.

 Als dat lukt kan er zonder muurtje geproost worden: kan er weer “Goedemorgen buurman”, “lekker weertje buuf!” gezegd worden en hebben de buurtbemiddelaars voldoening gehaald uit hun werk. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Agnes Meijer vrijwilliger centraal gemeente Lochem

Niet zomaar vrijwilligerswerk, maar een missie

| Verhalen van vrijwilligers
Vanaf 10 oktober is Lochem een bijzondere plek rijker. Op die datum opende het ontmoetingscentrum Oriolus haar ...
Lees meer

Twee warme handen

| Verhalen van vrijwilligers
Het vrijwilligerswerk zit in haar genen. Ze doet het dan ook al vele jaren bij diverse gelegenheden met veel ...
Lees meer
veteranenontmoetingscentrum Eefde

Veteranen ontmoeten elkaar in Eefde

| Verhalen van vrijwilligers
Samen met haar man Serge is Esther van Dijk uit Gorssel heel wat uren te vinden in de Detmerskazerne in Eefde ...
Lees meer